Domov pro boty

Tomáš Čech
22. Duben 2016

Nejen ženy milují boty! Nadšenec do tenisek z Vilniusu našel domov pro svou sbírku v podkrovním bytě ve Vilniusu. Společně s architektonickou kanceláří YCL studio jim zajistili více než důstojné prostředí.


Autor:  YCL studio

Realizace: 2015

Plocha: 64 m2

Místo: Vilnius I Litva


Velký půdní prostor dělí těleso krbu na dvě části. V té zadní je intimnější prostor pro spaní, blíže ke vstupu do bytu je veřejná a pobytová část. Maximální množství povrchů je bílých a často lesklých, aby co nejvíce prosvětlily místnost, do které vede jen několik střešních oken. V prostoru je pak umístěno několik solitérů – pohovka, lenošky a jídelní stůl. Celek je doplněn rozmyšleným systémem osvětlení, které bojuje proti již zmíněnému neduhu v podobě nevelkého množství přirozeného osvětlení.

 

„Architekt může vytvořit sebelepší interiér. Architektonická stránka může být naprosto dokonalá a úchvatná. Pokud ale nedokáže přidat prvkem, pocit, místo, … cokoliv co přitáhne budoucí obyvatele k projektu, co budou moci považovat za své, jen těžko vytvoří domov. Vznikne dokonalý, ale vlastně velmi sterilní produkt, který nebude naplněn životem. A to je špatně!“

Vrchol krovu je chytře přesvětlen speciálními k tomu určenými svítidly. Jednoduchý trik tak zabraňuje vzniku tmavého rohu a prostor opticky zvětšuje a odlehčuje. Významné je také i světlo samo o sobě. Přes několik malých oken se ho do interiéru moc nedostane.

Hluchý prostor zlomu stěna/střecha je využit pro skladování. V nevelkém bytě je to myslím velmi efektivní metoda, jak neplýtvat místem. Skříně jsou asi jedinou možností, která prostor umí stoprocentně využít.

Místo pro spaní je částečně odděleno tělesem komína. I když je celá plocha bytu stále nedělená, je tak jasně naznačena intimnější zóna. Postel ční do prostoru, což je ještě podpořeno jejím designem. Stejně jako ostatní nábytek je vyrobena v bílé barvě.

Nízký prostor pod krovem na druhé straně je využit pro vystavení majitelovy sbírky tenisek. Umístění ve vitríně a efektní nasvětlení jim dodávají punc výjimečnosti a hodnoty. Vztah vlastníka k nim musí být opravdu silný!

Kuchyňská linka je stejně jako ostatní zařízení v bytě čistě bílá. Stojí před neomítanou cihlovou zdí a je od ní o kousek odsunuta. Tento prostor je navíc nasvětlen, a tak vznikl neobvyklý efekt. „Obyčejná“ kuchyňská linka byla povýšena do nových rozměrů.

Na rozdíl od hlavního prostoru bytu, který je v podstatě prostý, je koupelna honosnější a exkluzivnější. Jistou míru velkorysosti ale mají všechny části bytu společnou.

Vstupní chodba, nebo chceme-li zákoutí, se nepatrně rozšiřuje směrem do obytného prostoru. Vzniká lehký optický trik, že je prostor kratší, než ve skutečnosti je. Z půdorysu je dále jasně patrné, že kromě vchodových dveří jsou zde jen jedny další – do koupelny.