Domov na vodě

Dita Pfeferová
12. Březen 2015

Bydlení v centru Prahy trochu jinak. Jak? Na vodě.  Hausbót je domov jako stvořený pro dobrodruhy, ale i pro mnoho dalších. Například zamilovaným párům může nabídnout klidné útočiště s romantickým výhledem na řeku. Na své si mohou přijít i rodiny s dětmi, kterým se v okolí břehu řeky otevírá nový dobrodružný svět. A jistě je takový hausbót ideální variantou prázdninové chaty hlavně pro rybáře, kteří mohou nahazovat pruty a líčit nástrahy v podstatě z terasy svého domu.

 

 

Hausbót jako takový je nejčastěji využíván jako objekt určený k trávení klidných víkendů nebo prázdnin v určité vzdálenosti od města, skýtající uklidňující pohled na plynoucí řeku i strnulou krajinu za ní. Po pečlivé rekonstrukci ale může stejně dobře sloužit i jako obydlí, určené k celoročnímu užívání. A ani vzdálenost od města není podmínkou. Právě tak vyřešil otázku starého hausbótu i klient ateliéru Mjölk, který si přál starý objekt zakotvený na Vltavě zrekonstruovat a udělat z něho bydlení přímo v centru Prahy.

Částečně prosklený štít a rozměrné prosklené dveře umožňují stálý výhled na řeku. Pomocí dvoukřídlých dveří se hausbót může otevřít řece a prostor terasy a interiéru tak sjednotit.

Interiér není striktně členěn na přízemí a podkroví. Pouze v části je na trámech vystaveno dřevěné patro, které slouží jako ložnice. V obývací části jsou trámy volné a prostor přízemí a podkroví je jednolitý.

Obložení dřevěnými palubkami v kombinaci s bílou barvou užitou na kuchyňské lince, části nábytku i na žebříkových schodech působí elegantně a jemně.