Domek, který Vaší zahradě nesmí chybět!

Magdaléna Nečasová
19. Září 2017

Architektura je v našem přirozeném prostředí tvořena lidmi a zároveň také pro ně. Moto, jímž se řídí architekti z CC Studio, kteří se chtějí postarat o klienty stejně jako o prostředí, v němž onu architekturu vytvářejí. Jejich projekty jsou hlavně ty, ve kterých se dá vynalézavě kombinovat vztah k technickým i funkčním věcem, inovace skloubená s se silnou architektonickou kvalitou.

"Rádi pracujeme s otevřeně smýšlejícími zákazníky a kupodivu i ve velmi omezeném rozpočtu. Jakékoliv finanční limity se dají považovat za zaručený přínos vzácného myšlení, kreativity a především také zábavy a vynalézavosti v oblasti průběhu celého procesu. Otevřená mysl je velmi důležitá. Chytnout se příležitosti a využít každou z nich je základem každého vývoje. Jako malé studio pevně věříme v inteligentní a interaktivní tvůrčí spolupráci se všemi zúčastněnými v celém procesu návrhu i realizace."

Jedním z mnoha zajímavých projektů tohoto studia je zahradní domek v Noorderparku, který se nachází severně od města Utrecht. Stal se součástí 5900 akrů zelené přírodní plochy a slouží jako suchý a teplý úkryt před mokrým holandským klimatem a to pro cílovou skupinu dobrovolníků, kteří pomáhají udržovat park.


Zároveň také slouží jako místo k ukládání nezbytného zahradnického nářadí, které je pro údržbu celého komplexu potřeba.

Dobře ukrytý objekt v prostředí plném zeleně, svěžesti, bohaté flóry i fauny je tvarován tak, aby byla jeho přítomnost odhalena až na poslední chvílí.


Z příchodové cesty jde vidět pouze maskovaná střecha a fasáda, které jednoduše zmizí ve velkém množství okolních stromů i rostlin. Z opačného směru jsou už rozpoznatelné dvoje velké posuvné dveře, které po úplném vysunutí mohou kompletně odkrýt celý roh budovy a vytvořit tak perfektně otevřený prostor. Interiér se v tomto okamžiku ihned stává součástí venkovního prostoru, součástí zelené louky, kde se volně pasou ovce a klíčí malé stromky.

Původní stavba z roku 1966, o 35 metrech čtverečních, byla nahrazena novou a moderní konstrukcí. Není zde tekoucí voda ani elektřina. Jediným zdrojem tepla je krb, který zpracovává místní dřevo. 

Autorem fotografí je John Lewis Marshall.