Doba se mění a požadavky lidí na bydlení také

Anna Dlouha
22. Srpen 2016

Doba se mění a požadavky lidí na bydlení také. Zatímco dříve byly v kurzu minimálně dvoupatrové, zpravidla třípatrové stavby, dnes se lidé drží při zemí. Důvodů je mnoho, ale pohodlí mezi nimi jasně vítězí. Pojďme se spolu podívat na bungalov, který ztělesňuje rodinnou idylu, komfort a styl.


Rodinný domeček stojící na západě Austrálie byl na přání majitele navržen jako jednopatrová stavba. Nově postavený bungalov spolykal většinu volného pozemku. Kvůli nedalekému parku, který je doslova coby kamenem dohodil, to majitelům ani nevadilo. Park lze totiž využívat stejně dobře k odpočinku jako ke sportovnímu vyžití.

 

Protože by ale dům bez zahrádky byl jako rybník bez vody, zvítězila myšlenka minimální, přesto útulné zahrady. Zelený koutek byl navržen tak, aby mohl během teplých dní sloužit jako venkovní společenská „místnost“. Z toho důvodu byla zahrádka vybavena pohodlným zahradním nábytkem, venkovním grilem a jídelním setem.

Do zahrady se vstupuje z vnitřní společenské místnosti skrz celoprosklené dveře. Vnitřní prostory začínají obývací částí. Chytrá úschova televizoru do obývací stěny zachovala místnosti ráz minulého století.  Díky moudrému úkrytu se obývací část může vydávat za knihovnický koutek. Vysoké police s knihami a pohodlná křesílka by Vás jistě také přesvědčila. Zajímavým kouskem této části je konferenční stolek, jehož základ je zhotovený ze surového dřeva.

 

Druhou část místnosti tvoří kuchyň a jídelna. Do jídelního stolu se po vzoru konferenčního stolku otiskla myšlenka surového dřeva v interiéru. Víceré využití dřeva posloužilo jako spojovací prvek mezi jednotlivými částmi místnosti. Kuchyňská linka zakončuje první výškovou sféru. Dřevěné schodiště „ po její pravici“ zahajuje zónu druhou.

 

O cca 80 cm výše začíná soukromá část domu. Od místnosti s falešným krbem vedou dvě cesty. Jedna ve stejné zóně (ložnice), druhá zase o kousek výše. Přestože se přední strana domku tváří „já jsem bungalov“, zadní strana domku hlásá něco jiného.

 

Finální, v pořadí třetí sféra, byla vyzdvižena natolik, že v zadní části stavby vzniklo půlpatro. Do něho jsou umístěny ložnice potomků a domácí herna vybavená fotbálkem, televizí a pohodlným gaučem.