Do Vídně nejen za operou

Anna Dlouha
25. Září 2018

Královská Vídeň - město, jež si minimálně jednou za život přejí navštívit milovníci opery, Beethovena, Mozarta, kulturních památek a vídeňských řízků. Ze společenského a kulturního hlediska je Vídeň ideálním místem nejen na dovolenou, své o tom ví majitel luxusního bytu přímo v centru Vídně.


Bydlení z dílny OOOOX zaujme svého pozorovatel již na první pohled. Celé bydlení je totiž takřka jednou velkou halou, která je za pomocí chytrých dělících příček a panelů, rozdělena na jednotlivé místnosti. Jedinými místnostmi, které mají skutečně čtyři zdi a vlastní dveře, jsou tu ložnice a koupelna.

Ložnice se kromě vlastních dveří může pyšnit nádhernou šatnou, jež ocení zejména ženy. Tmavě zbarvená skleněná krychle ukrývá propracovaný systém háčků, šuplíčků a skříní. Z krychle se však záhy stává kvádr, neboť šatní komplex navazuje na malou koupelnu. Umyvadlo a sprchový kout poskytují vše potřebné nejen pro ranní hygienu.

 

Skrz posuvné dveře se dostaneme do již zmiňované velké místnosti. Prostor začíná obývací částí. Televizi byste zde hledali jen velmi těžko, domácí vsadili na projektor umístěný do výklenku ve zdi. Ať už se tedy rozhodnou pro sledování pohádky či hororu, promítání na panel zajistí jistě ten správný zážitek. Kromě toho, že panel slouží jako plátno k promítání, tvoří také rozdělovník mezi obývákem a kuchyní.

Kuchyňské části byla věnována největší část bytové plochy. Díky tomu si majitelé mohli dovolit opravdu prostornou kuchyňskou linku a pomocný ostrůvek. Ten v sobě skrývá mnohá překvapení – od vinného baru až po domácí pekárnu. Zajímavým prvkem je tu osvětlení. Čtyři stropní lustry vycházející z jednoho bodu se následně rozcházejí do prostoru, kde jsou pomocí skobiček uchyceny na „falešných“ trámech. Kabelové rozvody zde vykouzlily jakousi pavoučí síť, která svým rafinovaným umístěním skutečně lahodí oku.

Protože prostor nabízí skutečně velké množství místa, byla sem včleněna i jídelna. Ta s kuchyní vstupuje do barevného kontrastu. Nedaleký výklenek vybavený kompletním vybavením pro přípravu kávy zajistí to správné ranní probuzení.

Černá zeď za jídelním stolem je pro nás signálem, jež nám ukazuje druhou skutečnou místnost. Černá kostka ukrývá koupelnu. Zatímco je její „obal“ temný jako noc, vlastní místnost září jasně bílou barvou v kombinaci s šedými detaily.

 

Posledním koutkem, jenž byt nabízí, je domácí pracovna. Kromě stolu a židle zde najdeme originální skříň umístěnou na zeď. Otevírací systém je však poněkud netradiční. Místo do prostoru se dvířka posouvají směrem do rohů. Pokud je tedy středová část otevřena, rohy skříně jsou skryty.