Do sklípku nejen pro víno. Pořiďte si domácí wellness!

Luci Bečková
1. Duben 2017

  Nemáte čas na návštěvu wellness centra? Pořiďte si jedno přímo u vás doma! Před samotnou stavbou je nezbytně nutné promyslet mnoho aspektů - velikost a členění prostoru, architektonické pojetí, technologické a hygienické předpisy a v neposlední řadě vybavení a dekoraci. Domácí wellness by mělo být nejen pohodlné, ale také praktické, s minimálními provozními náklady a jednoduchou údržbou.

 

        Vzhledem k tomu, že se jedná o finančně náročnější realizaci, je potřeba investovat s rozumem. U většiny zařízení počítáme s delší životností, a proto se vyplatí věnovat výběru sauny, vířivky nebo bazénu velkou pozornost. Předejdeme tak velmi drahému servisu či dodatečným stavebním úpravám.

 

        Při výstavbě domácího wellness se také neobejdete bez odborných firem a projektantů znalých dané problematiky. Výběrem zkušeného firemního poradce můžete předejít řadě problému, které s výtavbou mohou souviset. Nejčastěji se jedná o velkou vlhkost, špatně  provedené instalace, vysokou spotřebu energií, popř. poruchovost.

 

   

        Ke splněným přáním bohužel často patří také kompromisy. Nabídka wellness vybavení je obrovská. I přesto se však stává, že se představy investora neshodují s konečným výběrem vybavení, které je možno do konkrétního prostoru technicky a stavebně zakomponovat.

 

        Po ruce bychom měli mít veškeré technické postupy pro instalaci jednotlivých předmětů a vývodů - jak pro saunu, tak pro vířivku. Ty se do interiéru navrhují nejen tak, aby působily harmonicky a elegantně, ale také aby umožňovaly snadný přístup pro servisní prohlídky a úpravy.

 

 

Dávejte si pozor na....

        Zapojení a nainstalování wellness vybavení nemusí být obtížné. O tom to však není. Problém by mohl nastat zejména v momentě, kdy je potřeba vyřešit reklamaci nebo závady vybavení. Tam je zásadní otázka, kdo prováděl montáž a zapojení. Například dodávka samotné vířivky, kdy často není zajištěno zabudování, může představovat past na spotřebitele. Jakákoliv závada zařízení se následně svede na neodbornou instalaci a nárok není uznán.

 

        Nákup v kamenném obchodě je možná dražší, ale prodejce nabízí servis nebo popř. někoho, s nímž má servis smluvně ujednaný.

 

 

        K saunovému vybavení neodmyslitelně patří nejrůznější koupelové směsi, oleje, detoxikační koupelová sůl, peelingové bylinné mýdlo,... Ideální bude hezká dekorativní krabice nebo proutěný košík, ve kterém budou "wellness SOS věci" vždy při ruce.

       

        Nezapomeňte také na kvalitní ručníky v oblíbených barvách nebo s motivy připomínající exotiku. Před koupelí je vhodné jejich nahřátí - příjemný detail po skončení teplé koupele, ze které se nám nikdy moc nechce. Přidejte i malé rozptýlení v podobě knížky, ke které se můžete opakovaně vracet, nebo oblíbeného časopisu. Rozhodně však něco pozitivního :)

 

 

        Malá inspirace na závěr. Během saunování se dají střídat nejen teploty, vlhkost a vůně, ale také barvy. Kolorterapie je procedura, při které se využívá terapeutického působení barevných světel. Podsvícené či nasvětlené mohou být jednotlivé části nebo celé sauna, elegantně působí podsvícení saunových lavic nebo opěradel. Vlákna mohou být rozmístěna náhodně nebo také sestavena do určitých obrazců.

 

  • Červená aktivuje celý organismus, zvyšuje jeho vitalitu, vzbuzuje pocity tepla a aktivity
  • Modrá uklidňuje, posiluje koncentraci, snižuje hyperaktivitu, psychicky vyrovnává
  • Žlutá organismus posiluje a harmonizuje, dodává energii, uvolňuje svalovou ztuhlost, působí antidepresivně
  • Zelená uvolňuje a uklidňuje, udržuje psychickou a tělesnou energii v rovnováze, blahodárně působí na srdce a krevní oběh
  • Oranžová zmírňuje psychické i fyzické napětí a uvolňuje i případné křeče