Divokost přímo pod nebem

Laura Kučerová
2. Září 2015

Autor: Šmídová Landscape Architects

Lokalita: Praha

Projekt: 2012

Realizace: 2013


  

Soukromá oáza se nachází přímo v nejvyšších partiích budovy, kde svým nezvyklým způsobem kontrastuje k okolním šedým střechám. V této lokalitě není až tak nezvyklé, že cihlově červené bytové komplexy mají ten svůj kousek zeleně pro sebe. Nacházíme se totiž v Prague Marina, kde byl před více než stovkou let vybudován pražský přístav. Roku 2008 zde byla dokončena část nadstandartních bytových staveb, které následovaly kancelářské prostory a další místa k bydlení.

 

Projekt od Šmídová Landscape Architects je jen malou kapkou, která dopadlo do tak rozsáhlého organismu. I když se sice jedná o prostor menších rozměrů, na jeho významu to však nic nemění. Zdánlivá džungle nabízí neobyčejné osvěžení do městské krajiny. Bohatý výběr kvetoucích trvalek a travin je jakousi moderní stylizací lučního porostu. Na rozdíl od klasické louky jsou zde vytvořené záhony atraktivní po celý rok.

 

Rozhraní mezi interiérem a exteriérem určuje dřevěná podlaha, které se dále klikatí až k dřevěné stěně. Venkovní posezení bylo koncipováno z ratanového nábytku, jenž je skryt pod obrovským, šedým slunečníkem. 

 

vysázených rostlin můžeme jmenovat ohnivé mnohokvěty, fialově zbarvené česneky a šuškardy, modré levandule, ořechokřídlece a nepřehlédnutelné magnolie, které za několik let dodají svým habitem tak kýžený stín.