Dětský pokoj pro budoucího pilota

Natálie Vopařilová
30. Červen 2016

"Mami, já budu policista - hasič, astronaut, popelář, voják,..."  Vzpomínáte? Snad každý z nás si v dětství prošel obdobím, kdy rodičům i kamarádům nadšeně sděloval svá rozhodnutí, čím bude, až "bude velký". Klučina, pro nějž byl realizován projekt, o kterým si níže povíme více, měl ale patrně jasno. Bude pilotem! Letecký dětský pokoj, který je snem nejednoho školáka, spadá do portfolia Gabriely Hámové.

 

Realizace je laděna především do kombinace blankytně modré s čistě bílou barvou. Tato variace už sama o sobě totiž evokuje nebesa, ve kterých pilot tráví v povolání čas. Nakonec ji oživuje červená, která je součástí motivů emblémů.

 

Pokoj se může chlubit promyšlenou kompozicí. Díky té je každý sektor pokoje pohodlně prostorný, vybaven dostatkem úložného místa a přes to všechno nepůsobí zastavěně a těžkopádně, což by bylo v případě leteckého pokoje nežádoucí.

 

Při jedné boční stěně pokoje stojí vysoká postel. Do ní si budoucí pilot vyšplhá po relativně širokých schodech, které zároveň slouží jako šuplíky na uschování hraček i oblečení. Postel je z bezpečnostních důvodů logicky opatřena zarážkou. Na zdi se hrdě pyšní fotografie trojplošného jednomístného stíhacího letounu.

 

Pod postelí má své místo šatní skříň. Vedle ní se nachází pohodlná a prostorná pohovka, která může posloužit k odpočinku po škole, ale jako i příležitostné přespání pro kamaráda. Pohovku ozvláštňuje přehoz s motivem leteckých emblémů světových velmocí z I. světové války. Nad pohovkou se zároveň vedle postele nachází další úložné prostory. V centru pokoje se rozprostírá kostkovaný huňatý koberec v neutrálních zelených odstínech.

 

Protější strana pokoje je pojednána okny. Díky nim je v pokojíčku dostatek denního světla. Okna jsou zahalena do decentních smetanově bílých závěsů, které jsou dlouhé až na zem. V této polovině pokoje stojí na jedné straně psací stůl s křeslem s přehozem, který designem koresponduje s přehozy na postelích, na druhé straně pak stojí stůl s počítačem.

 

Pokojíček zaujme několika netradičními řešeními. Jedním z nich je použití nápadných motivů na zdi a částečně na roletě. Vyladěným prvkem je také dřevěná vrtule nad dveřmi.