Detaily, které z bytu dělají domov

Dita Pfeferová
7. Prosinec 2018

Když mladý pár zdědil zděný cihlový byt po svých prarodičích, rozhodl se pro jeho rekonstrukci. Z bytu kde se topilo i vařilo na kamnech, vytvořila Eva Bradáčová funkční a útulný prostor s osobitou atmosférou. Základní myšlenkou celého projektu bylo totiž spojit nároky moderního bydlení s atmosférou cihlového domu. Ač byl rozpočet na rekonstrukci omezený, jeho značnou část se majitelé bytu rozhodli investovat do stálých prvků, jako jsou podlahy, obklady koupelny a vybavení kuchyně.

 

Základem rekonstrukce byla v první řadě radikální změna dispozice, která se týkala vybourání původních cihlových příček. Vznikla tak dispozice s dostatečně velkou koupelnou, chodbou a obývacím prostorem s kuchyní, od kterého byl prostor ložnice oddělen novou ytongovou příčkou, která mimo jiné poskytuje i akustickou neprůzvučnost mezi oběma prostory. Za prostorem ložnice se pak nachází i samostatná šatna, nebylo tedy třeba řešit otázku úložného prostoru a šatních skříní.

 

Interiér obývacího prostoru je řešen převážně ve světlých barvách, se záměrem optického zvětšení. Je členěn do několika zón, které pojí bílý základ doplněný o odstíny kávové a černé.

 

Stěžejními prvky prostoru jsou půvabné detaily. Ať už se jedná o obklad z umělého kamene, retro ledničku, atypickou obývací stěnu a do ní zapuštěnou pracovní plochu, nebo i různobarevnost židlí u jídelního stolu. Záměr navození příjemné atmosféry odkrývají i fotografie z cest, umístěné v předsíni, hned naproti vchodu. Všechny tyto propracované prvky vytváří originální interiér, ve kterém je snadné cítit se dobře, cítit se doma.