Design vně architektury - i vaše zahrada si zaslouží pozornost

Inna J. Serba
17. Květen 2016

Koupíme si či postavíme dům a máme plné ruce práce s jeho zařizováním, aby bylo vše co nejlepší do posledního detailu. Občas ale už nevěnujeme tolik pozornosti zahradě a okolí domu, nebo tuto položku jednoduše odbudeme. Dům i jeho okolí však tvoří celek a pokud chceme mít svůj domov opravdu dotažený do konce, je vhodné věnovat se také zahradní architektuře a designu.

 

Stejně jako si najmeme architekta na dům, můžeme požádat o profesionální pomoc i v oblasti zahrady. Slovenský architektonicko-krajinářský ateliér KrajArch je jedním z profesionálů, který poskytuje projektové a realizační služby v oblasti zahradní a krajinářské architektury. Za důležitou součást svých projektů považují jejich soulad se zásadou udržitelného rozvoje. Ke každému projektu se přistupuje individuálně a uplatňují se řešení šetrná k přírodě a krajině. Zároveň je důležité skloubit v maximální míře představy klienta a architektů, aby mohl vzniknout funkční, živý a harmonický prostor.

 

Ateliér se zabývá  kompletní projektovou činností v oblasti zahradní a krajinářské architektury a zajišťují realizace děl v oblasti soukromých zahrad. KrajArch poskytuje své služby na území celého Slovenska a České republiky, my vám přinášíme na ukázku dvě z jejich realizací soukromých zahrad.

Soukromá zahrada Útěchov

 

Návrh zahrady navazuje na architektonický výraz domu. Hlavním motivem návrhu propojující celou zahradu jsou pruhy, které se opakují ve formě trvalkových záhonů a záhonů z okrasných trav. Ačkoliv je architektura domu přísná, zahrada je navržena v divokém přírodním duchu. Najdeme zde poměrně velké plochy divokých trvalkových záhonů a mulčování štěrkem.

 

Záhony jsou druhově bohaté, celoročně aktivní, dynamické a přitom velice nenáročné na údržbu po celý rok. Svým přírodním vzhledem perfektně doplňují jednoduchou architekturu domu. Po obvodu zahrady je  jako kulisa navržený živý plot z kvetoucích a stálezelených keřů.

 

Kostru kompozice tvoří listnaté a jehličnaté stromy domácího původu. V užitkové části zahrady  jsou navrženy ovocné stromy a jedlé keře. Trávník v této části má charakter lučního květnatého trávníku.

Obnova zahrady v Ořešíně

 

V této realizaci zahrady došlo k obnově a přestavbě zahrady z 90. let. Cílem návrhu bylo vnést do zahrady s převážným výskytem jehličnatých a stálezelených dřevin oživení a detail. Toho bylo  dosaženo prostřednictvím záhonů z nenáročných trvalek a cibulovin ve velkých plochách lemujících keřové výsadby po obvodu pozemku. Součástí obnovy byl i návrh koupacího biotopu.

 

Na tomto projektu zahrady spolupracoval ateliér se Zahradou pro radost.