Delta Shelter - Dokonalé spojení s přírodou

Luci Bečková
30. Květen 2018
Místo: Mazama, Washington, USA
Projektový ředitel: Tom Kundig
Projektový manažer: Ellen Cecil
Interiérový design: Debbie Kennedy
         Delta Shelter - chatka o velikosti 1 000 metrů čtverečních, je v podstatě ocelový box, který lze zcela zavřít zatažením okenic, když majitel není nablízku. Stopa domu má rozlohu 200 m² a stoupá nad čtyřiceti akrovou, stoletou záplavovou pláň u řeky Methow River.
 

        Svislost, barvy a syrový charakter použitých stavebních materiálů přímo reaguje na divokost umístění. Majitel hledal kompaktní, snadno udržitelnou, prakticky nezničitelnou budovu. Ta má sloužit pro zábavu a dobrodružství v horách jemu a jeho přátelům. S ocelovou konstrukcí je tento dům opravdu prakticky nezničitelný.

 

        Kabina se skládá ze tří úrovní. Nejnižší úroveň slouží z poloviny jako přístřešek pro auto, druhá půlka je využívána jako užitkový a skladovací prostor. Střední úroveň sestává ze vstupu a dvou malých ložnic s koupelnami. Na nejvyšší úrovni se nachází jedna velká místnost, zahrnující obývací, jídelní a kuchyňské prostory. Konzolové ocelové patra ve střední a horní úrovni poskytují také venkovní prostor pro spaní a zábavu.

 

 

        Vedoucí projektu, Tom Kundig, se nechal inspirovat otočným okenním mechanismem, který již dříve použil v několika svých projektech. Kundig prozkoumal několik možností, jak doslova otevřít celý dům. Příkladem mohu uvést žaluzie, které se stahovaly vodorovně jako velké dveře, nebo naopak svisle jako vrtule. Nakonec byla nejvíce nákladově efektivním řešením sada čtyř posuvných dvou výškových ocelových okenic, které se současně ručně otevírají a zavírají. A to až na čtyřech stranách domů.

 

 

        Kromě toto, že má budova velice malou strukturu a co nejvíce omezuje dopad na krajinu, nejunikátnější udržitelnou energií Delta Shelter je schopnost otevřít celou strukturu okolní krajině a používat k tomu lidskou sílu.

 

        Všechny čtyři kola, která měří 10 x 18 palců (25.4 x 45.7 cm), mohou být otevřena i uzavřena pomocí ručního kola, které pohybuje okenicemi přes prosklené části každé fasády. Tyto okenice fungují za pomoci řady mechanických zařízení, včetně ručního kola, hnací hřídele, kloubů, ozubených kol a lan. Všechna okna jsou funkční a v celém projektu není použita žádná klimatizace.

 

 

        Chata je podporována čtyřmi ocelovými sloupy. Vnější dřevěné výplňové stěny jsou obloženy ocelovými plechy se spoji, které jsou neošetřené a budou "dozrávat" přirozeně.

 

        Většina struktury, včetně ocelových konstrukcí, střešních panelů, okenic a schodů, byla prefabrikována mimo pláň, čímž se snížilo narušení krajiny. Vzhledem k tomu a také použití překližky na všechny vnitřní povrchy, typické konstrukční odpady byly omezeny na minimum.