Dejte svým knihám řád – knihovny na deset způsobů

Anna Dlouha
15. Srpen 2017

Knihovna, nepostradatelná věc pro milovníky knih, kteří chtějí mít své knihy v pořádku a dát jim řád. Samozřejmě byste knihy mohli jednoduše narovnat do krabic a odnést na půdu či do sklepa nebo je prostě a jednoduše uklidit do úložného prostoru v posteli nebo gauči, jenže každá věc má své místo. Kabát patří na věšák, boty do botníku a kniha zkrátka patří do knihovny.

 

Pojďte se s námi podívat na deset možností, jak chytře zakomponovat  knihovnu do Vašeho domova.

Typy a tvary knihoven jsou rozmanité. Vedle klasických knihoven existují i tzv. chytré knihovny. Chytré z toho důvodu, že zaplňují místa, jenž by jinak pravděpodobně zůstala volná. Knihovna tedy může kopírovat, zcela nebo částečně, linii francouzských nebo klasických oken. Přístup k oknu Vám zůstane volný, knihovna nebude bránit průniku světla do mísnosti a vy se budete moct radovat z dobře uspořádaného bydlení.

Dalším řešením, kam knihovnu umístit je prostor nad, za a vedle posuvných dveří. Nezabere to téměř žádný volný prostor, neboť v místě, kde by jiny byly klasické dveře s panty, máte nyní prostor pro několik polic s knihami.

Výše jsme si ukázali, že knihovna může kopírovat tvar oken a dveří. V případě, že prostor nad okny a pod okny chcete zachovat volný, můžete knihovnu umístit mezi dvě okna. Knihovna nebude vadit ani běžnému otevírání oken, ani možnosti z okna vyhlédnout.

V bytech s vysokým stropem, kde máte k dispozici celou jednu stěnu, můžete vytvořit skutečný knihovnický skvost. S lepším přístupem k nejvrchnějším policím Vám pomůže žebřík nebo stolička s kolečky (tzv. bobík), kterou užívají zaměstnanci knihoven. Žebřík i stoličku však bez problému zakoupíte, jak na internetu, tak v kamenných obchodech.

Kromě praktičnosti může knihovna sloužiit i jako dekorace. Tvarových možností je mnoho - paroží, schodiště, hodiny... Tím nejvyužívanějším je však strom v podobách, které známe z přírody, ale i z naší fantazie a pohádek pro děti.  Vždy záleží jen a pouze na Vašich požadavcích. Poté samozřejmě také na umu architektů a výrobců nábytku, kteří Vaši vizi přenesou do reality.

Knihovna jako zeď. Máte velkou místnost a nevíte, jak ji rozpůlit. Stavba nové zdi, koupě paravánu nebo závěsu u Vás nepřipadá v úvahu. Zkus tedy sáhnout po "dělící" knihovně. Udělá téměř stejnou službu jako zeď a navíc naleznete úložiště pro své knihy.

V malých bytech se většinou pracuje s čtvercovými či obdélníkovými knihovnami, neboť lépe podchycují a zaplňují prostory. Nábytek skládáme jako dílky puzzlí, které do sebe zapadají. Nastávají však takové případy, kdy sice máte prostorný byt, ale je například podkrovní. V tom případě, potřebujete nábytek přizpůsobit zkoseným prostorám. Nevěště hlavu! I takový se totiž vyrábí.

Knihovna může posloužit i jako stavitelský prvek.  U menších místností - kumbálek, spíž, toaleta -  může zcela nahradit jednu stěnu.