Dechberoucí dům postavený z křídel motýlích

Tereza Hrdličková
1. Srpen 2016

"Všechno kvete, všechno voní a motýli si tu jen tak poletují." 

 

Majitelé po dlouhé roky pečlivě hledali to správné místo pro stavbu jejich vysněné rezidence, která lehkým mávnutím křídel všechny přivede do krajin snů. Nakonec s pomocí studia Feldman Architecture ji nalezli a zrealizovali na odlehlých svazích kalifornských kopců. Ty poskytly jak inspiraci při samotném návrhu, tak i útočiště pro stále se rozrůstající rodinu.


  • Architekt: Feldman Architecture
  • Místo: Carmel, CA, USA
  • Realizace: 2012
  • Plocha: 269 m2
  • Fotografie: Joe Fletcher Photography

Tento neuvěřitelný pozemek poskytl možnost postavit dům pouze v jedné úrovni. Téměř nám připomíná jakousi obydlenou krajinu v jednom poschodí mezi rovinou podlahy a "motýlími křídly". 

Vše je rámováno stromy a zelení. Blízkost přírody poskytuje dostatečný klid, uvolnění a zároveň stmeluje celou rodinu a všechny mezilidské vztahy. Dům nabízí pospolitý život i větší rodině, aniž by utrpělo soukromí jednotlivce. Život je tu maximálně pohodlný a příjemný.

Dům se dělí na tři oddělené pavilóny, které jsou zastřešeny konceptuálně stejně navrženou "motýlí" střechou. Střecha navíc plní také funkci sběrného místa dešťové vody, která se shromažďuje v cisternách a následně používá na zavlažování okolní vegetace.

 

Při návrhu bylo dopředu počítáno s obdobím dešťů. Z tohoto důvodu rozvržení pavilonů bylo přizpůsobeno tomu, aby voda mohla na hlavním nádvoří volně prosakovat přímo do půdy. 

Stavba je tvořena ocelovou konstrukcí s velkými prosklenými otvory na fasádě a betonovými podlahami a stěnami. Díky tomu jsou náklady na energii minimální. Dům dokáže absorbovat dostatečné teplo ze slunečního záření během dne. Samozřejmostí jsou i solární panely, které pokryjí asi polovinu energetických potřeb domácnosti. Všechny prostory jsou také dostatečně osvětlené a větrané po celý rok. 

Každý pavilon má i svou vlastní funkci. Ten centrální největší je tvořen obývací společnou částí, jídelnou a kuchyní. Další dva pavilony poskytují prostor pro spaní, intimní očistu a odpočinek. Horizontální rozložení domu, který postrádá veškeré výškové stupně a schodiště, poskytuje skutečně pohádkové spojení s okolím. Toto místo má velmi poklidného, inspirativního a romantického ducha. 

Barvy vytvářejí atmosféru místa. A tato záhadná monochromatická paleta barev s téměř nepopisatelnou atmosféru již na fotografiích vás jistě stejně jako mě okamžitě pohltí. Šedá barva přináší čistotu, svěžest, ale zároveň i lehkou přísnost, která je však zjemněná neustále procházejícími slunečnými paprsky.

Interiéru dominují trendy materiály. Pohledový beton je použit jak na podlahách, tak i na stěnách domu, které prostupují z vnitřního prostoru ven skrz skleněnou obálku domu. 

Minimalistický, surový interiér v kombinaci s moderním designem na nás dýchá v každým koutě domu.