Čtyři roční období – čtyři výhledy z okna

Dita Pfeferová
4. Duben 2015

Rozsah: studie, realizační projekt (DRS)

Projektant: Eva Teplická

Realizátor: Ing. Smola

Plocha: 1250 m2

Datum: 5/2011 – 7/2011


 Odborníci z ateliéru KrajArch, specializující se na zahradní a krajinnou architekturu, vytvořili půvabné prostředí plné rozličných vůní a barev. Zahrada byla vytvořena s ideou, že svou zdánlivou nespoutaností bude protikladem ke strohé, až přísné architektuře blízkého rodinného domu. Ovšem i divokost a přirozenost mají v zahradě svůj řád. Celý její prostor je propojen pruhy, které jsou tvořeny z trvalkových záhonů a ze záhonů s okrasnými travinami. Jednotlivé záhony jsou pak rostlinami osázeny tak, aby zahrada byla co nejméně náročná na údržbu a zároveň, aby v každé roční době měla co nabídnout.

 

Celou zamýšlenou kompozici pak dotvářejí stromy listnaté i jehličnaté, ve většině případů domácího původu, a živý plot, sestávající ze stálezelených keřů. Relativně všední rodinný dům je tak vsazen do oázy klidu, místy připomínající staroselskou zahradu, jinde zas svěžest současné filozofie zahradní architektury.

Dynamická divokost je do zahrady vsazena i pomocí větších ploch, na kterých jsou trvalky mulčovány šterkem.

Dřevěná terasa směřující do zahrady je dalším přirozeně dynamickým prvkem, stejně jako chodník tvořen půvabně nevšedním způsobem dlaždic zasazených v štěrku.

V užitkové části zahrady je vysazeno několik ovocných stromů, prostor mezi nimi je pak osazen lučním kvítím.