Čtenářský koutek se určitě nemusí hanbit v rožku

Luci Bečková
29. Březen 2017

         Ať už se jedná o studijní materiály ve formě učebnic, pracovní skripta, duchovní literaturu či obrázkové knížky pro naše malé ratolesti.... každý čtenář by měl mít místo, kde se bude moct hluboce ponořit do svých myšlenek, vzdělávat se nebo naplno sdílet život se svým oblíbeným knižním hrdinou.

 

        Takové útočiště může být nedílnou součástí rodinného obývacího pokoje, může se pyšnit místem ve svém vlastním pokoji či se fikaně skrývat ve výšinách interiéru s vysokými stropy. Starý citát od Grega Christopha Lichtenberga praví, že: "Je mnoho lidí, kteří čtou jen proto, aby nemuseli přemýšlet". Oprostit se od veškerých myšlenek je velmi příjemné a v dnešním uspěchaném světě také velice potřebné. Čtenářský koutek s klidnou a mírumilovnou atmosférou vám může k takové meditaci pomoct.

 

 

        Police plné zajímavých knih, malý stoleček s šálkem voňavého cappuccina a pohodlné křeslo s oblíbeným polštářem. Prosté a krásné. 

 

        Rádi byste něco modernějšího? Nechte se inspirovat "zabudovanou" knihovnou, která je prakticky využita jakožto prvek rozdělující prostor na dvě oddělené části. V pokoji je zachována vzdušnost a dostatek světla. Doplníme o rozkládací pohovku ve výrazných barvách, příjemný koberec a veselé místo pro čtení je na světě.

 

 

        Neoplývá váš příbytek volným pokojem, který by se dal zařídit jako malá studovna? Pokuste se mít alespoň malý prostor pro tolik potřebný odpočinek. Můžete například využít vysokého stropu ve vaší pracovně. Šikovné schůdky a vhodné osvětlení dokáží divy.

 

 

        Určitě to všichni znáte. Děj se stává čím dál zapeklitější a naše končetiny čím dál strnutější. Čtení by však mělo být příjemné nehledě na jeho časovou náročnost. Mnoho polštářků vám pomůže při nekonečných změnách čtenářských poloh.

 

        Další naprostou nezbytností je dostatečné světlo. A jaké světlo je pro naše oči tím nepříjemnějším? Samozřejmě to přirozené. Spojte tedy příjemné s užitečným a vytvořte z parapetu zajímavé posezení.

 

 

        Stejně jako může přirozené světlo lahodit našim očím, také čerstvý vzduch má něco do sebe. Že je váš balkón příliš malý pro zahradní nábytek či příliš nepraktický na zavěšení houpací sítě? Tutéž službu vám prokáže koberec s dlouhými vlákny doplněný o nezbytné polštářky a malý odkládací stolík. Přítomnost zeleně, zpěv ptáků a teplé paprsky sluníčka dodají vašemu čtení jiný rozměr.

 

        "Staré dřevo k spálení, stará kniha ke čtení, staré víno k pití, starý přítel k vyprávění." Moudrou knihu můžete s přícházejícím večerem vyměnit za sklenici kvalitního moku, samotu nahradit příjemnou společností a temnotu rozzářit svitem svíčky. 

 

        Relaxace je důležitá. Nezapomínejte čas od času zbloudit do jiných světů.