Co je malé, nemusí být marné!

Anna Dlouha
7. Březen 2017

Milovníci jemného, útulného a svěžího bydlení zaplesají radostí při pohledu na řadový domek ve Strašenicích. Kvůli své pozici mezi dalšími domy může stavba na první pohled působit stísněným dojmem. Realita je však zcela jinde. Přestože je Fata morgána optickým jevem typickým pro teplejší oblasti, její ztělesnění bychom našli i u nás - městská čtvrť Praha 10. Zdánlivě malý domek totiž překvapí počtem místností i jejich rozlohou. Na první pohled byste totiž jen těžko hádali, že místo dvou pater má stavba tři.

 

Bydlení ve Strašenicích je skutečně panenského rázu – bílou barvu najdete na každém rohu. Zakomponování dřevěného nábytku do místností a mírná obměna barev na zdi zabránily tomu, aby bydlení působilo sterilním dojmem. Hlavní místností je zde společenský prostor propojující kuchyň s jídelnou. „Nudlovitému tvaru“ části vyhrazené pro kuchyň se kuchyňská linka přizpůsobila tvarem a rozměry skříněk. Barevný monolitický ráz byl na kuchyňské lince narušen stříbrnými madly a dřevěnými poličkami. Čelní zeď kuchyně je vyplněna velkoformátovým oknem, které umožňuje výhled na příchodovou cestu i do přední zahrádky.

Malá zahrádka vpředu, velká vzadu. Vstup do hlavní zahrady se nachází v jídelní části. Zatímco si děti budou hrát na soukromé, čisté zahradě, mohou si rodiče posedět s kávou pod rolovací pergolou na terase. Ta je od vlastní zahrady oddělena jemným vyzdvižením a velkými betonovými květináči.

 

Druhé patro je pak věnováno soukromým pokojům. Najdeme zde ložnici a koupelnu, opět v sněhobílém odstínu. Koupelnové prostory zaujmou zvláštním skladem dlaždic, avšak všechno není, tak jak se zdá. Některé dlaždice nejsou dlaždice. „Falešné obklady“ najdeme za toaletou, kde ukrývají niku. Druhou koupelnu bychom našli v suterénu pod schodišťovým ramenem. Ta je pro změnu laděna do tmavě šedé. 

 

V podkroví se pak nachází studentský pokoj. Přestože se skosené zdi mohou jevit jako velký problém, nábytek na míru vyřeší vše.