Citlivě pojatá, ale přitom moderní rekonstrukce statku

Laura Kučerová
19. Srpen 2015

Vytvořit takovou renovaci venkovského stavení, která bude respektovat jak současné trendy, tak původní architekturu, se zcela podařilo architektům z Ivana Dombková Architektura. Nejenže vycházeli z klasických přírodních materiálů a původního zdiva, ale dokázali taktéž vnést industriální element – kov. Ten byl zformován do podoby černého schodiště, které navozuje průmyslový nádech, ale i odkaz na ruční práce uměleckých kovářů.

 


„Jsme velmi rádi, že se můžeme podílet na postupné rekonstrukci rodinného statku poblíž Písku. Na jaře tohoto roku byla dokončena přestavba severozápadního křídla, které je určeno k ubytování hostů. Pro hosty je připraven samostatný vstup s dostatkem úložných prostor, dvěma ložnicemi, koupelnou, toaletou a obytnou kuchyní. Tedy dostatečné zázemí pro to, aby si mohli užít to nejdůležitější - nádhernou krajinu, přírodní koupací jezírko, projížďky na koních, domácí kuchyni postavenou na místních produktech a krásné večery u obrovského otevřeného krbu. Třeba s výborným vínem a milými hostiteli.“ - Ivana Dombková Architektura


  

V kuchyni dominuje odhalený kámen spolu s cihelnými, ocelovými a dubovými akcenty. Rustikální styl tak naprosto prostupuje celou místností, přičemž jednoduché, hranaté linie nábytku uvozují minimalismus, typický tak pro moderní design. Polstrované židle v odstínech modré pak už jen nabízí dostatek komfortu a umírněný barevný detail.

 

Bělostné pojetí ložnice narušují okrová okna a cihlově červená podlaha. I když se jedná o pokoj menších rozměrů, je zde dostatek odkládacího místa pro oblečení a nezbytnosti v podobě velkých šatních skříní a nočních stolků. Široké stahovatelné rolety brání pohledům sousedů ve večerních hodinách.

 

 

V současné době probíhá přestavba zbylé části stavení, ale tentokrát privátní části majitelů. Takže se snad i brzy dočkáme dalších fotografií, které budou dokazovat, že se dá skloubit  život na vesnici a nadčasové bydlení.

 

„Rodina majitelů vlastní statek po mnoho generací, bohužel s delší přestávkou po roce 1948. S radostí a respektem sledujeme, jak usedlosti pečlivě vracejí krásu, funkci, logiku. Touží pro další generace zanechat kvalitní a moderní celek s respektem k minulosti a přírodě. Je to krásná vize poctivých a pracovitých lidí.“ - Ivana Dombková Architektura