Citlivá rekonstrukce statku z 16. století je vyjádřením úcty k předkům

Pavla Kubu
16. Srpen 2017

Statek Nižší Hrádek pochází z 1. třetiny 16. století a předci současných majitelů si ho po dlouhá staletí předávali z generace na generaci. Stav usedlosti však již neodpovídal současným požadavkům, a tak se rozhodlo o náročné rekonstrukci, které se ujala architektka Tereza Koucká ze studia Tek Tek.

Usedlost na mírném kopci s výhledem na Brandýský zámek tvoří velké obytné stavení, dochována zůstala i část hospodářských budov, a to stodola a chlév. V první etapě prací se upravovala obě podlaží hlavní budovy tak, aby je časem bylo možné propojit s ostatními stavbami. Na rekonstrukci se odrazil silný citový vztah současných majitelů k místu i odkazu předků, kteří statek vybudovali.

Vnější vzhled stavení se po rekonstrukci nezměnil a zůstal jasně historický. Byla obnovena pavlač a pískovcové schodišťové stupně vedoucí ke vstupům. Došlo k celkovému očištění vnitřní dispozice, zmizely příčky a byly vybudovány nové stropy a schodiště.

Původní dispozice domu zůstala zachována. Ve středovém obslužném traktu je umístěno schodiště, na něž navazuje "přijímací" neboli obývací pokoj s kuchyní, dále pak šatna, koupelny a spíž. V bočních traktech jsou obytné místnosti.

Interiér je laděn do světlých barev a má svou atmosférou evokovat útulné prostředí domova. Architektka proto použila lehce probarvené hlazené vápenné omítky, které jsou pouze naimpregnované a ponechané bez krycích výmaleb. Podlahy obytných místností jsou ze světle tónovaného dubu, centrální trakt je naopak vydlážděn černou břidlicovou dlažbou.

Masivní betonovou strukturu vřetenového schodiště odlehčuje lehká laťková podlážka z dubového dřeva, která propouští světlo do potemnělé haly v přízemí. Kazetové dveře byly upraveny lehce bílou lazurou. V prosklených výplních použila architektka původní leptaný vzor jemných květin.

Nové zařízení koupelen bylo záměrně umístěné do středu, aby omítky mohly zůstaz bez obkladů a dýchat. Hodnotný pískovcový portál mezi chodbou a koupelnou byl pečlivě zrestaurován. V prostoru koupelny zdůrazňuje jeho význam odraz v zrcadlovém sloupu, na kterém je zavěšeno umyvadlo. Vana je přisazena k lehké skleněné příčce, která současně prosvětluje navazující šatnu.

V patře jsou umyvadla předsazena před zrcadlovou stěnu, vana je opět v centru dispozice. Povrchy koupelnového vybavení jsou lesklé, aby odrážely maximální množství světla. Interiér koupelen tak, i přes malá okénka, působí světlým a příjemným dojmem.

Nové příčky rozdělující světnice na dílčí pokoje ukrývají dostatek úložných prostor.