Čistá a elegantní stavba svým designem uspokojí i ty nejnáročnější

Dominika Tesárková
14. Srpen 2017

Základem pro dům ve Švýcarsku navržený ateliérem Reuter Raeber Architects se stalo sklo, beton, dřevo a ocel. Všechny tyto materiály byly na stavbu použity a tvoří specifický prostor, strukturu a atmosféru v tomto architektonickém počinu. Je zde vytvořena zajímavá hra kontrastů mezi vzdušným a monumentálním nebo místním a světovým.

 

Horizontální struktura stavby volně přechází ve svah kopce a konturuje terén. Úzké opěrné zdi ohraničují parcelu a v přilehlé zahradě zmírňují pocit svažitého pozemku. Dům byl navržen tak, aby prostor volně plynul a přecházel z interiéru do exteriéru. Z důvodu svažitého podloží je dvoupodlažní dům odstupňován.

Spodní patro stavby, podlaha, krb a dvě venkovní terasy jsou vytvořeny z především z betonu. Zbytek konstrukce a druhé parto je tvořeno spíše dřevem, které se objevuje také uvnitř interiéru. Dřevěná struktura je podepřena vertikálními betonovými stěnami.

 

V domě se tedy prolínají dvě různé konstrukce, které vytváří odlišné vnímání prostoru v různých částech interiéru. Celá stavba byla navržena s obrovským smyslem pro detail a prostor je skvěle promyšlen.