Cihly i kámen si zaslouží být vidět!

Luci Bečková
12. Srpen 2015

        Trend odhalených cihel se nejvíce rozšířil ve 20. století. Proč? Mnozí obyvatelé starých cihlových domů zjistili, že odhalení cihel je finančně výhodná alternativa, která navíc dodá jejich interiéru originální vzhled.

 

        Přiznané cihly můžete natřít na bílo, zaspárovat anebo celé řádně vyčistit a nechat vyspravit. Kromě volby výsledného efektu se musíte také zaměřit na omezení vydrolování cihel, potlačení celkové prašnosti a zachování barvy přiznaných cihel. Výběrem impregnace můžete dosáhnout různorodých vzhledů. Cihly pak mohou vypadat jako lesklé či suché, matné nebo dokonce mokré.

 

        Před povrchovou úpravou cihel je samozřejmě nutné opravit případné praskliny ve spárách. Menší nedokonalosti nepředstavují žádný problém. Bydlíte-li ve starém cihlovém bytě a toužíte po přiznání cihel, zde je pár základních kroků. Citlivě, nejlépe ručně, odstraňte omítku a vyškrábejte spáry. Obvykle je zapotřebí to udělat až do hloubky 4 cm. Na zdění použijte kvalitní pytlovanou maltu nebo maltovinové pojivo, které využijete i pro běžné zdění a nahazování. Směsi na této bázi dobře slouží i pro spárování řezného zdiva, jsou více poddajné, vyznačují se prodlouženou dobou zpracovatelnosti a dobrou výslednou pevností. 

 

        Přiznané cihly a kamenné obložení dodávají prostoru speciální charakter a rustikální kouzlo. Bez ohledu na vybavení, získává místnost podobu industriálního interiéru. Obzvláště populární se staly v moderních loftech a historických budovách. Najdete je však také v mnoha dalších domech či bytech, kde nemusejí být odkryté ani na celé šířce stěny, aby dostatečně zaujaly. Postačí jedna zeď či dekorativní pás.

 
        Jak zajímavě a netradičně mohou přiznané cihly v interiéru působit jsem se rozhodla vám předvést ve fotogalerii dnešního článku. Najdete zde inspiraci pro klasické červené cihly, jejich uměle vytvořenou imitaci, cihly v originální bílé podobě a také kamenné obložení, které vytváří velmi podobnou atmosféru. 

 

 

        Více industriálním, byť velmi ladným a elegantním dojmem působí odhalené cihly natřené na bílo. Stejně jako klasická bílá výmalba odráží světlo a opticky prostor zvětšují. Navíc však dodávají stěnám texturu a interiéru propůjčují neobyčejný charakter.

 

 

        Kámen v interiéru působí sofistikovaně, elegantně a osobitě zároveň. Také navozuje harmonickou atmosféru přírody. Jeho využití je velmi široké, neboť patří k těm nejodolnějším materiálům vůbec.

 

        Kamenné obklady vybírejte dle typu interiéru. Historizujícímu interiéru ve stylu Art deco bude sedět Onyx. Pro rustikální interiér volte vápenec nebo pískovec. V současných moderních interiérech se nejčastěji používá kámen lámaný do proužků. Na to je nejvhodnější břidlice, která díky své lámavé struktuře vytváří zajímavé povrchy a není drahá ani ve své přirozené podobě.

 

 

       Použijete-li stejné kamenné obložení, alespoň v malé míře, ve všech místnostech, dokonale sladíte celý interiér.

 

                  Klasická výmalba, tapeta, dřevo, cihla či kámen... jak "obléknete" své stěny Vy?