Chytré věci nenahradíš!

Anna Dlouha
29. Březen 2016

Kdo má rád minimalismus, jednoduchý styl a „chytré věci“, tomu se realizace kuchyně v Hodkovičkách stane takřka srdcovou záležitostí. Srdce domácnosti totiž potvrzuje pravidlo „v jednoduchosti se skrývá krása“.  


Kuchyň a jídelna tvoří jednu místnost. Linka L-kového tvaru zakrývá celou pravou stěnu. Protože si kuchyň nemohla, kvůli své menší rozloze, dovolit ostrůvek, který by zajistil další úložné prostory, byla linka vybavena chytrými skříňkami. Jejich rafinovanost spočívá v dvoupatrovém výsuvném systému, který umožňuje využít skříňku po celé její délce i šířce.

 

Chytrý systém umožňuje vyndat jakýkoliv kus nádobí, a to i ten umístěný v nejzazším koutu skříňky, bez námahy a nutnosti vyndávat zbylé nádobí. Stejně chytrým způsobem byl do linky zakomponován i koš, jež je umístěný pod dřezem.

U skříněk však nezůstane – Kuchyň je plná chytrých pomocníků, a to i takových, kterých by si člověk na první pohled nevšiml. Pomůckou, kterou ocení hlavně kuchtíci, je stojánek na bibli kuchařů – kuchařku. Netradiční pomocník poskytuje kuchařce bezpečný úkryt před zašpiněním od těsta či omáček. Kromě toho, že se vyhnete nevzhledným cákancům a mastným flekům, zůstane Vám na pracovní ploše mnohem více místa.

 

Při detailnějším pohledu na dřevěný obklad za linkou neujde lidskému zraku malá kolejnička s háčky. Háčky se dají libovolně posouvat po celé délce linky. Jejich využití je různorodé. Mohou se používat jako úložiště pro kuchyňské náčiní, ale také např. jako věšák na utěrky. Záleží jen na člověku, co si přeje mít právě při ruce. 

Dřevěná skříňka a poličky na protilehlé straně mohou posloužit jako úschovna na již zmiňovanou kuchařku, ale také dalším kuchyňským potřebám, jež se hodí mít při ruce.  Využití systému háčků se opakuje i tady. TIP: Sada keramických „kapiček“ zavěšených na spodní část polic bude vhodným místem pro vařečky, míchačky a kverlíky.

Dřevo ve spojení s flórou nasázenou do květníčku vnáší do místnosti svěžest a malý kousek přírody. Nádech přírody dokreslují zelené doplňky – proužkovaný potah na židlích a okenní závěs.

  

Pod okenním závěsem se nachází další skříňka, která opět skrývá překvapení. Úložné prostory pro nádobí nečekejte, tajemná sněhobílá dvířka totiž ukrývají úplně něco jiného – topení!  V době kdy se topení nevyužívá, zůstávají dvířka uzavřena. V opačném případě pak není nic jednoduššího než vpustit otevřenými dvířky teplo rovnou do místnosti.