Chtěli byste mít v domě kvetoucí tropickou zahradu?

Tereza Hrdličková
13. Říjen 2016

Majitelé milují vůni pralesa. Navíc vše naznačuje i tomu, že v tomto domě žijí lidé, kteří si skutečně rozumějí s přírodou. Na jejich přání architektonické studio Felipe Hess právě tyto tajemné tropy přímo ukrylo v přední a zadní části domu. 

 

Vchod tvoří kvetoucí tropická zahrada, za kterou se nám otevírá skutečný dům. Zahrada zprostředkovává přístup přímo do integrovaného obývacího pokoje s jídelnou v návaznosti na zadní zahradu s bazénem. Za další rozšíření obytného prostoru můžeme považovat i střešní terasu s 360° výhledem na město. Dominantu v tomto nejvyšším patře tvoří právě "barbecue box", který majitelé mohou podle potřeby skrýt před zraky ostatních speciálním závěsem. 


  • Architekt: Felipe Hess
  • Místo: São Paulo, Brazílie
  • Realizace: 2015
  • Plocha: 350 m2
  • Fotografie: Ricardo Bassetti

Obálka domu je velice specifická. Texturu fasády totiž tvoří variace horizontálních a vertikálních dřevěných lamel. Ty horizontální zachovávají dostatečné soukromí, ale zároveň umožňují pohled do okolní zeleně. Toto řešení celkově poskytuje dostatek přirozeného osvětlení i větrání do všech zákoutí domu, aniž by samy o sobě všechny místnosti ztratily cokoliv na své diskrétnosti.

Příjemný a funkční interiér s řadou zajímavých detailů v přízemí přímo splývá s exteriérem. Tyto dva světy jsou na obou stranách odděleny pouze několika neviditelnými posuvnými skleněnými panely. Dojem stísněného prostoru je to poslední, co by nás při pohledu na tuto oázu klidu a odpočinku napadlo. 

Dřevo patří k vůbec nejoblíbenějším materiálům. Je krásné, věčné a jde o přírodní materiál s neopakovatelnou kresbou. Aby ale vynikla jeho výjimečnost, je třeba s ním v interiéru šetřit. Navíc je nepsaným pravidlem volit vždy dřeviny, které vycházejí ze stejné barevné škály. Dopřejte mu ale zároveň i nějaký kontrast. K lesklému dřevu zkuste zvolit surový kámen. Nezapomínejte ale ani na barvy. Tmavému dřevu sluší zelená ve světlé i tmavé sytosti.