Chatka u jezera vznikla ze staré loděnice

Pavla Kubu
10. Prosinec 2018

Kdo by někdy nesnil o půvabné chatce u vody, kde by se mohl ukrýt před civilizací a v tichu si užívat klidu a harmonie přírody. V Norsku rozhodně není o romantická zákoutí blízko jezer a řek nouze. Najdeme zde mnoho tradičních loděnic, které jsou charakteristickým znakem norských pobřežních oblastí. V současné době jsou stále častěji renovovány a využívány k rekreačním účelům. Zveme vás dnes na návštěvu jedné z nich - loděnice z poloviny 18. století, která byla kompletně přestavěna, ale přesto si zachovala tradiční duši.


Autor: TYIN tegnestue Architects

Lokalita: Aure Kommune, More og Romsdal, Norway


Stará loděnice byla v tak špatném stavu, že musela být celá zbourána a nahrazena novou stavbou. Architekti se ovšem inspirovali původní budovou a také využili původní materiál. Například okna se podařilo získat z nedalekého statku a půvabně je zakomponovat do celkového designu nové chatky.

 

Vnější obložení je zhotoveno z norské borovice, jež nevyžýaduje žádnou údržbu a časem získá krásnou šedostříbrnou patinu. Vnitřní prostor chatky je díky výklopné stěně propojen s venkovní terasou, která je tak zároveň chráněna před deštěm. V panelech je také umístěno osvětlení, které je zakryto bavlněným plátnem a vytváří tak příjemné měkké světlo.

 

Interiér chatky je díky velkému množství oken krásně prosvětlený a působí vzdušně. Natrvalo je zde umístěn pouze velký dřevěný stůl, dvě židle a zavěšené ohniště. Zbytek je volný prostor, který může sloužit k přespání během nočních rybolovů či k večernímu grilování s přáteli. Ačkoliv se jedná o moderní stavbu, přesto zůstala věrna kulturnímu a historickému dědictví oblasti, kde byla postavena.