Chata oděná do černého obleku ukrývá jiskřivě bílý interiér

Pavla Kubu
14. Červen 2021

Partnerský pár hledal vhodné místo, kam by se ukryl před městským shonem. Klidná a příjemná oblast u jezera v regionu Laurentians v Quebeku je okouzlila a oslovili proto architekty ze studia La Shed Architecture, aby jim zde postavili víkendový dům. Stal se pro ně inspirativním místem, kde se mohou naplno věnovat svým koníčkům - fotografování, akvarelu a hudbě.

Celková forma domu vychází z tradičních kanadských chat s typickou černou fasádou. Jednoduché a rafinované detaily zde však vytvářejí rezolutně moderní architekturu, čímž se chata odlišuje od podobných příbytků z jiné éry.

Chata je přístupná ze severozápadní strany. Vchod vede do hlavního obytného prostoru, který se otevírá až po střechu klasického tvaru. Jiskřivě bílé stěny uvnitř ostře kontrastují s tmavým exteriérem.

V otevřeném mezi-patře vzniklo příjemné místo, které slouží jako pracovna, pokoj pro hosty a prostor pro relaxaci a odpočinek. Otevírá se směrem k prosklené jižní fasádě a nabízí tak úžasný výhled na jezero.

Do severní části domu umístili architekti soukromé  prostory. Najdeme zde ložnici, koupelnu a užitkové místnosti.

Jižní fasáda je od země až po střechu prosklená a otevírá se směrem k jezeru. Je kryta přesahem střechy, který v zimních měsících nezabraňuje průniku světla a v létě poskytuje příjemný stín. Obytný prostor je rozšířen o venkovní terasu s posezením a vířivkou.