Chata jako hřiště pro děti i dospělé

Kateřina Cibulková
26. Březen 2016

Švédský rekreační domek měl rodině nabídnout prostor pro všechny aktivity, které jinak v běžném shonu zanedbává. A protože se jedná o rodinu architekta – autora celého projektu, nejedná se stavbu nijak fádní. Už z dálky na sebe upozorňuje svou stylizací do písmene A.


QvarseboLeo Qvarsebo 2014Dalarna, Švédsko


 

Vařit venku i uvnitř, to je oč tu běží. Tedy alespoň z velké části, vedle dalších činností, které zde získávají potřebný klid a prostor. Těmi dalšími jsou třeba četba a lelkování pod hvězdami, pro které se našlo místo v ložnici s výhledem na oblohu. Nerušenému listování stránkami poslouží jedno z mnoha uklidňujících zákoutí interiéru.

 

Už samotná skutečnost, že má dům trojúhelníkový průřez, z něj dělá neobvyklý projekt. Opravdová výjimečnost ale spočívá na jižním průčelí, které komunikuje s rázem okolní krajiny. Zatímco se z jedné strany nachází rozlehlé plochy bývalé kravské pastviny bez výraznějšího terénu, směrem na sever se začíná formovat hustý les. Právě na tento dramatický zlom reaguje úhel, který svírá terasa s pomalu zdvihající se střechou. Jako kdyby bylo možné vzlétnout.

 

A minimálně rozlet šikmá střecha nabízí. Vyzývá k interakci, je možné ji zdolat po vzoru horolezců a na vrcholu se kochat úžasným výhledem a svobodou. Odreagovat se, přestat myslet na starosti patřící hektické každodennosti a být jednoduše šťastný, což je konečně také účel celého projektu.

Jednoznačně dominantním materiálem je dřevo prostupující stavbou zevnitř ven. Ještě zajímavějším ho dělá fakt, že v plochách obložení stěn, stropů i podlah interiéru se jedná o překližku získanou ze zaniklé továrny na puzzle. Z ní je také nábytek vyrobený na míru, který doplňují okna a dveře pořízené z druhé ruky. 

Leo Qvarsebo popisuje stavbu jako něco, co se podobá bunkru na stromě pro dospělé. Nakloněná střecha přináší hru, ale také velice žádané soukromí. I samotný pohyb vzhůru interiérem je dobrodružstvím, podporuje zvědavost v cestě za stále lepším výhledem. Kdo jí podlehne a převýšení překoná, bude odměněn nejen krásnými obrazy zdejšího okolí, ale také klidem, který přináší.