Chalupa na kolech je prázdninovým útočištěm pro mladou rodinu

Pavla Kubu
9. Srpen 2017

Tento projekt je odpovědí na dnešní dobu všudypřítomného konzumu, který nás nutí chtít, aby naše domovy byly stále větší, lepší a zbytečně luxusní. Je to krok k jednoduššímu životu bez výstřelků, ale plný volného času, šťastných okamžiků a přátel, které jsme museli obětovat v naší honbě za blahobytem.

 

Mladá bulharská rodina měla na stavbu vysněného rekreačního domku velmi omezený rozpočet. Koupě pozemku a stavba normálního domu se ukázala jako nereálná. Rozhodli se proto pro výrobu malého mobilního domku, jehož nespornou výhodou je možnost trávit dovolenou pokaždé na jiném místě a nestat se tak součástí davu rekreantů v exponovaných oblastech na pobřeží. Autorkou projektu je bulharská architektka Hristina Hristova.

Omezený prostor 9 metrů čtverečních byl pro architektku výzvou, ale podařilo se sem umístit vše potřebné a zároveň nevytvořit klaustrofobický pocit uvíznutí v úzkém pokoji přeplněném věcmi. Toho se dosáhlo otevřením prostoru až po střechu a velkými  prosklennými plochami. Okolní výhledy se tak stávají dominantní součástí interiéru.

Hlavním cílem projektu bylo trávit více času venku a dohnat tak kalné a deštivé zimní dny strávené v kanceláři. Proto je exteriér přirozeným pokračováním interiéru.

 

Velká lavice u čelní fasády nabízí dostatek prostoru pro příjemné posezení s přáteli u chlazeného vína, zatímco baldachýn nad hlavou chrání před dotěrnými slunečními paprsky. Vše doplňuje venkovní osvětlení a bílá deska na fasádě, která večer dobře odráží světlo.

Jak říká sama architektka: "Tento projekt je odpovědní na dnešní dobu všudypřítomného konzumu, který nás nutí chtít, aby naše domovy byly stále větší, lepší a zbytečně luxusní. Je to krok k jednoduššímu životu bez výstřelků, ale plný volného času, šťastných okamžiků a přátel, které jsme museli obětovat v naší honbě za blahobytem."