Chaloupka jako z pohádky

Pavla Kubu
12. Září 2017

Autor: ov architekti s.r.o.

 

V posledních letech se u nás stále více lidí pouští do rekonstrukcí původních venkovských stavení a chalup. Chtějí zde trávit víkendy, případně si nemovistosti připravují na stáří nebo k stálemu bydlení. Láká je únik z města i návrat k tradicím.

 

Staré chalupy mají často hodnoty, které novostavba nabídnout nemůže. Dýchají historií a pyšní se jedinečnými detaily jako např. ručně tesanými a hoblovanými prvky, klenbami, fošnami na podlaze či perfektně řemeslně zpracovanými okny a dveřmi.

 

Ovšem rekonstrukce těchto budov má svoje úskalí - často se dá velmi těžko odhadnout, v jakém jsou přesně stavu a kolik bude vše stát. Pokud má ale chalupa svého ducha a zachované původní prvky, rekonstrukce se jistě vyplatí stejně jako v případě této chalupy, která stojí v malé vesnici v jižních Čechách.

Původní chalupa se skládala ze tří částí. V dřevěné obývací části se nacházela hlavní místnost, vstupní hala a kuchyně. Vedle ní byl umístěn kamenný chlév s klenutým stropem.

 

Poslední částí byla zděná stodola s tenkými stěnami podepřenými sloupy. Přáním klienta bylo proměnit původní obývací část chalupy na pokoj pro hosty a ze zbylých částí vytvořit hlavní obytný prostor. Nebylo zasahováno do původní dispozice domu ani do konstrukce, ale změnil se hlavně charakter využitelnosti místností. Díky tomu zůstalo zachováno genius loci místa.

Hlavní obytný prostor je otevřený až ke krovu a uchovává si tak atmosféru stodoly. Původní krov i zdi zůstaly zachovány a byly sjednoceny bílou barvou. Do podkroví s galerií vede rovné schodiště, jež svojí linií koresponduje se střešním rámem.

 

V podkroví jsou umístěny dvě ložnice. Průjezd do stodoly byl zasklen, čímž se interiér otevřel zahradě. Majitelé se tak mohou kochat její krásou a proměnami v průběhu dne i celého roku.

Celý prostor je zařízen velmi jednoduše a díky tomu a otevřené střeše působí vzdušně. Převládají dřevěné materiály a neutrální barvy. Nenajdeme zde přemíru nábytku, jak to někdy v chalupách podobného typu bývá.

 

Jednotlivé části domu jsou propojeny novými dveřmi, které tak vytváří komunikační páteř celého stavení. Umožňují zároveň průhled celým domem, který je ukončen nově vybudovaným oknem.