Cafebar s využitím digitální technologie

Van Stajpen
20. Červen 2015

Starší rodinný dům, malý prostor, rekonstrukce na kavárnu, omezený čas, moderní design… Velmi obtížné požadavky splnili architekti ze studia NEXT LEVEL na výbornou. Kavárna splňuje nejen funkční požadavky, ale také působí moderním a velmi neotřelým vzhledem. Navíc se kavárna stala známou nejen u nás, ale i po celém světě. Její podhled byl navržen metodou parametrického designu, což se jedná vůbec o první realizaci digitální architektury u nás. „Organický tvar je z důvodů možností realizace společně s finanční náročností navržen z jednotlivých lineárních prvků. Výsledné křivky jsou těmito prvky vyskládány a vytváří tak volně tvarovanou plochu. Při změně perspektivy pozorovatele dochází k proměně hustoty - poréznosti struktury. Plocha stropu nad podhledem se návštěvníkům postupně otevírá a uzavírá v závislosti na změně úhlu pozorování.“ (z autorské zprávy NEXT LEVEL STUDIO).

Co je to parametrický design?

Základem nástroje parametrického zobrazování je aktivní databáze všech prvků, které jsou v konstrukci použity. Každá část má své jedinečné označení, jež pod sebou ukrývá veškeré informace. Změnami parametrů dochází k okamžité aktualizaci vlastností. Tento seznam je následně určen pro výrobu a lze jej interpretovat mnoha způsoby – například předat digitální data přímo do stroje, který jednotlivé části vyrobí pomocí CAD/ CAM postupů nebo vytisknout seznamy prvků či jejich výkresy. Pro potřeby parametrického zobrazení podhledu byl  programátorem vyvinut nástroj pod názvem „Wooden Waves“. Vytvořen byl jako prvek GDL - Geometric Description Language, který je součástí softwaru ArchiCAD.

Pouhým nasvícením mění bílý podhled svoji barvu.

Interiér je velmi vkusně sjednocen do odstínů černé, která přechází do žluté. Tahle barevná kombinace je v posledních letech velmi oblíbená.

Transparentní židle odráží nasvícení a stávají se důležitým prvkem interiéru.

Cafebar je průkopníkem mezi digitální tvorbou, která má do budoucna velký potenciál. Vytvořit parametrický nástroj je sice časově poměrně náročné, avšak nabízí úsporu času při jakékoliv změně v průběhu návrhu. Parametrický prvek je totiž možné měnit až do poslední chvíle před odevzdáním, jelikož výstupy vygeneruje počítač automaticky.

 

Realizace: 2008

Lokalita: Staré Město

Autor: Michal Kutálek / Next Level Studio

Spolupráce: Viktor Johanis

Plocha: 67m2

Ocenění: Grand Prix Architektů 2013 - Národní cena za architekturu - nominace