Café MORGAL

Tomáš Čech
12. Květen 2017

Kombinace starého a nového, venkovního a vnitřního, … Martin Hrdina se v Café Morgal pokouší navázat na barokní architekturu. Podařilo se mu to s velkou ctí a velmi soudobě.


Autor: Ing. arch. Martin Hrdina

Výtvarná spolupráce: Vendula Chalánková

Otevřeno: červen 2014

Místo: Místodržitelský palác, Moravské náměstí 1a


„V létě je zde naprosto skvělé venkovní posezení uvnitř nádvoří.“

pro autora článku Silvie Svobodová (4.8.2015)

 

Augustiniánský klášter, sídlo místodržitele, Muzeum dělnického hnutí a dnes Moravská galerie – to je ve stručnosti historie domu, ve kterém od roku 2014 najdete kavárnu Morgal. V prostoru, který byl kdysi první a druhou sakristii kostela sv. Tomáše, vznikl podnik podle návrhu architekta Martina Hrdiny.

Svůj přístup pojmenoval „nové baroko“. Hlavní vliv na současnou podobu mělo nalezení historických fresek, které svou barevností ovlivnily estetické pojetí celého prostoru. Jemné odstíny modrošedé, růžové, slonové kosti, zlaté a hnědé se různě střídají na všech površích. Doplňuje je na míru navržený mobiliář z jasanového dřeva a židle od výrobce TON. Historický předobraz má i prostorové uspořádání. V čele prostoru, tak jako oltář, je umístěn bar. Přes kavárnu se pak prochází do chodby, kde mohou sedět návštěvníci a v zimě se zde zazimovávají rostliny. Ty jsou běžně umístěny v nádvoří, které celé funguje jako zahrádka kavárny.

„Většinový názor je takový, že rekonstrukce se dá řešit dvěma základními způsoby - jasným vymezením se pomocí silně kontrastních prvků a nebo takzvaně citlivým navázáním na historické hodnoty, často dokonce napodobováním předobrazů z minulosti. V případě Café Morgal by to vypadalo buď jako hi-tech kavárna pouze ze skla a kovu a nebo historická krčma. Jak sami vidíte, dnešní podoba se nepodobá ani jedné z možnosti. Autor zvolil citlivý a soudobý přístup. Navázal na barevnost a jakousi jemnost, a pomocí dnešního tvarosloví a materiálů vytvořil velmi příjemné prostředí plnící soudobé požadavky. Je to jasná známka, že dogmatická a extrémní řešení nejsou zárukou úspěchu. Skoro naopak. Uvážlivý přístup je cestou, která nemusí oslnit na první pohled, ale skoro vždy vede ke kvalitnímu výsledku. A takové, vlastně ještě o kousek lepší, je Café Morgal.“

Bar, stojící v čele celého prostoru, je autorem přirovnáván k oltáři. Je krásně osvětlený – typický prvek pro Martina Hrdinu.

Zpoza baru má obsluha skvělý přehled o dění. Může pozorovat návštěvníky a plnit jim jejich přání.

Na stropě byla objevena torza barokních fresek. Řemeslníci je pečlivě uchovali, aby mohly sloužit jako inspirace pro celý návrh.

Světla mají zcela záměrně tvar rozvinuté perly, zobrazují tak kořeny samotného slova „baroko“. Pochází z portugalského výrazu „perles baroques“, tedy perly nepravidelného tvaru.

V baru je patnáct originálních židlí, které pomalovala Vendula Chalánková. Interpretovala na nich stropní fresky v podobě autorských maleb.