Cafe Amandine

Natálie Vopařilová
8. Listopad 2015

Realizace studia STYL VALI je jedinečná už jenom svým konceptem. Návrh kavárny je počinem známého pražského architekta Jaromíra Pizingera. Pražská kavárna Cafe Amandine má evokovat atmosféru francouzských kaváren třicátých let. Jak ale docílit toho, aby tak působila a zároveň svým designem bavila současné návštěvníky, kteří jsou ze všech stran bombardováni moderním a mnohdy strohým minimalismem? Řešením jsou barvy!

 

Francouzská třicátá léta minulého století jsou charakteristická právě kavárnami, bary a hospodami. Tehdy se kladl velký důraz na kvalitní a ve většině případech masivní nábytek. Podniky se snažily působit seriózně a luxusně. Pohodlí v nich nacházeli nejen obyčejní francouzští měšťané, ale i významné francouzské osobnosti. Ulice se hemžili množstvím černých sak a barevných šatů a právě podniky, jako například kavárny, byly místem, kde si člověk mohl v klidu vykouřit doutník a napít se dobré kávy. Kavárny byly i oblíbeným místem k pracovním schůzkám, to mimo jiné přetrvává až dodnes. Pokud tedy chcete pracovní schůzku nebo i jen posezení s přáteli posunout na úroveň tehdejší doby, neváhejte zajít právě sem.

 

Kavárna se pyšní masivním dubovým nábytkem, doplněným dubovou dýhou. Pro efekt byl nábytek ošetřen vodou ředitelným lakem pomocí techniky patinování. Díky tomu je docíleno omšelého vzezření nábytku. Na celkovém dojmu přidávají v neposlední řadě čalouněné stoly a lavice a doplňky z černého skla a mosazi. Nepřehlédnutelné jsou i lustry, které dodávají kavárně jakýsi charakter. Zajímavě zvolená barevná kombinace růžové a zelené, která si hraje v odstínech hnědé kavárny, dělá kavárnu veselejší a nějakým způsobem modernější. Nenarušuje ale celkový efekt, naopak ho skvěle doplňuje. S touto kombinací se setkáváme nejen na tapetě nad barem, ale také na židlích, kde se setkáváme ještě s barvou šedo - modrou. Na závěru se hodí vypíchnout střešní okno s mozaikou, které taktéž hraje různými barvami a dělá interiér hravější a originálnější.



Interiér je jako celek velmi nevšední avšak povedenou realizací, která nadchne nejen milovníky interiérů vypadajících jako ze třicátých let minulého století, ale stejně tak i milovníky současných interiérových trendů.