Bytový komplex v zeleni – vize budoucnosti

Laura Kučerová
8. Únor 2018

 


 

Lokalizace: Itálie, Turín, Via Chiabrera 25

Architekt: Luciano Pia

Zahájení projektu: 2007

Dokončení: 2012

Funkce: bytové jednotky

Plocha: 7 500 m2

Oficiální název: 25 odstínů zelené


 

 

Dům tančící mezi stromy. I tak by se dala nazvat nadčasová realizace v Turíně, které vzešla zpod rukou italského architekta Luciana Pia. Původní myšlenka vznikla z dřevěného domečku ve vyšších partiích dřevin. Až v korunách, kde si děti hrají a tráví svůj volný čas. Proto siluety ocelových kmenů prochází skrz celou stavbu a husté bochánky nahloučených listů dodávají patřičnou jemnost.

 

Cílem projektu bylo jednak vystavět blok s ucelenou fasádou, ale taktéž vytvoření patřičného soukromí pro samotné bytové jednotky. Přesto ale vysunuté plošiny vytváří plynulý přechod mezi intimním interiérem a atmosférou rušné ulice. Navíc dynamická struktura zevnějšku budovy nenechá nikoho chladným, ale je přesto koncipována decentně a s citem. Oblé linie kontrastují k přesně rovným nosníkům. Proměnlivé tóny rzi a listoví vytváří klasický rozpor mezi industriální a přírodní krajinou. A přesto máme pocit, že tato stavba zde už stojí desítky let a není pochyb o jejím moderním vybavení…

 

Na terasách bylo vysázeno celkem 150 stromů, které spolu s dalšími padesáti, nacházející se ve vnitrobloku, dodávají příjemné mikroklima. Produkce kyslíku, absorpce anhydridu kyseliny uhličité, snižování znečištění ovzduší, ochrana před hlukem a zábrana před přímými slunečními paprsky. To je jen stručný výčet pozitivních vlivů vegetace ve městě. Navíc, pokud ji máte na dosah ruky.

 

Závěrem snad lze říci, že se jedná o jeden z významných a zdařilých návrhů, který ze surového městského prostředí dává nezaměnitelný design pro snesitelné a útulné místo. Ruku na srdce… Komu by se nelíbilo bydlet v jednom z 63 bytů?