Být vlastníkem garsonky neznamená slevovat ze svých nároků

Anna Dlouha
19. Listopad 2018

Zatímco se Velká francouzská revoluce obrnila hesly rovnost, volnost, bratrství, rekonstrukce bytu pro mladého muže zvolila trochu něco jiného. Do popředí se tu dostalo trio - elegance, střídmost, sebevědomí. Architektonické studio mooza-arch vycházelo při zhotovování návrhu z faktu, že se jedná o mladého muže. Právě jeho mládí nasměrovalo volbu barev a stylu na svěží, přesto mužský, kurz.

 

První krok, který přišel na řadu, se týkal vyčištění prostoru o stávající příčky. Zbourání nenosných příček vneslo do malého bytu optické zvětšení prostor (nejen), vybouráním zdí se totiž získal i nějaký ten centimetr k dobru. Takto nabyté centimetry se později zužitkovaly při přestavování nábytku. Přestože jsou otevřené prostory úžasné, nic se nemá přehánět. Z toho důvodu se nově postavila jedna příčka, která odděluje ložnici od společenských prostor. Ložnici je možné uzavřít za pomocí posuvných dveří s abstraktním detailem vlnovek.

Krychlový obal zajišťující ložnici „imunitu“ působí v rámci celého interiéru nenápadně. Jak již bylo zmíněno, zbylý prostor tvoří otevřenou místnost, ve které se nachází obývací pokoj, jídelna, kuchyň a malá domácí pracovna. I když se jedná o malou garsonku, její majitel si nemůže stěžovat na dostatek komfortu a nějaké odříkání. Do obývacího pokoje se totiž normálně vešel gauč i konferenční stolek, kuchyň se pak dočkala jak stolu, tak i kuchyňského ostrůvku.

 

Poslední místnost, která se v bytě nachází, slouží coby koupelna. Dříve malé a stísněné prostory působí po rekonstrukci naprosto uvolněným dojmem. Z koupelny se totiž vyňala pračka a nový kotel. Protože by se bez kotle a pračky žilo poměrně těžko, bylo nutné jim najít náhradní „útočiště“. To se našlo v nově zbudované malé komůrce. Uvolněné prostory v koupelně se zaplnily průchozí sprchou a umyvadlem.

Materiály a barvy

 

Materiálové a barevné řešení navázalo na stávající nábytek. Mezi dominantní odstíny použité napříč bytem patří bílá barva a tmavý dekor wenge. Doplňkovým tónem, jenž se do bytu přesto otiskl výraznou měrou, je tu elegantní a nadčasová tmavě modrá barva. Barevný grafický potisk ozvláštňuje nábytek i zdi.

 

Grafika byla do bytu zakomponována na přání majitele. Architektonické studio mooza-arch navrhlo abstraktní vzor vycházející z českého umění v 60. letech. Užití vzoru na několika místech pouze umocňuje stylistickou jednotu.