Byt v nájemním domě z 19. století prošel rozsáhlou rekonstrukcí

Pavla Kubu
19. Prosinec 2016

Byt na pražské Letné o rozloze 52 metrů čtverečních získal pod taktovkou architektů ze studia 0,5 architekti zcela novou podobu. Investorům - mladému páru - nevyhovovala především dispozice a také technické zázemí bytu již potřebovalo nutnou obměnu.

 

Hlavní nevýhodou bylo umístění malé kuchyně v přímé návaznosti na ložnici. Z toho také vyplynulo zadání pro architekty - změnit dispozici bytu a vytvořit více úložného prostoru. Díky důrazu na funkčnost a jednoduchost se podařilo vytvořit komfortní bydlení s atmosférou starých činžovních bytů z předminulého století.

Do bytu se vstupuje přes halu, která je situována do středního traktu. Nově zde přibyly vestavěné skříně, botník a šatna. Světlo z LED pásků se odráží od zrcadel, za kterými jsou ukryty úložné prostory. Původně tmavá místnost tak působí mnohem prostorněji.

Hlavní obytná místnost je orientována do ulice a spojuje v sobě dvě funkce oddělené vizuálně rozdílnými materiály - kuchyni a světlý prostor obývací části. Bílé kuchyňské vestavné skříně plynule přecházejí do obývací části, která se odlišuje přírodní barvou dřevěné překližky. Také zde architekti kladli důraz na praktické detaily jako je LED osvětlení zabudované do skříněk nad pohovkou.

Koupelna byla zvětšena spojením s původně samostatnou toaletou a díky výraznému černo-bílému obkladu získala současný charakter. Část prostoru bývalého WC se nyní využívá jako technická místnost.

Ložnice je orientovaná do vnitrobloku a díky vysokému stropu zde mohlo být vybudováno patro na spaní, pod kterým se nachází prostorný šatník. Do prostoru dole byla umístěna pracovna.

Celým bytem prochází jednotná podlaha z dubového dřeva, která se perfektně doplňuje s hojně využitou bílou barvou. Důraz kladli architekti především na dostatek úložných prostor, které jsou řešeny vestavným nábytkem vyrobeným z překližky nebo z bílého laminátu.