Byt se zvětšil. A dřevo hraje prim.

Dita Pfeferová
6. Květen 2015

Většina dnešních rekonstrukcí bytů se soustředí spíše na otevření prostoru a na optické propojení místností. V případě rekonstrukce bytu na Bakalově nábřeží v Brně měl architekt Radek Sládeček jiný úkol. Původní byt o velikosti 2+kk měl být pro rodinu se dvěma dětmi naopak rozčleněn na velikost 3.5+kk.  Pro toto rozšíření byl pak využit například i prostor původně sloužící jako výsypka popela kotelny.

 

Stěžejním estetickým i členícím prvkem nově vzniklého bytu je dřevo, přesněji dřevěná překližka. Povrchová úprava těchto členících prvků je totožná s povrchem podlahy, tím je podpořený celistvý vzhled, navíc jednotlivé stěny vypadají, jakoby rostly přímo z podlahy. Obývací části bezesporu dominuje orámování oken nábytkovou stěnou, kterou jsou okna v podstatě obestavěna. Tato stěna poskytuje mnoho úložného prostoru i estetické poutavosti. V prostoru kuchyně slouží jako část kuchyňské linky, v prostoru jídelny je pak vzniklý výklenek určen k sezení.

 

Do středu otevřeného prostoru je navíc vsazen kubus, tvořený ze stejně upravené překližky, který v sobě ukrývá hygienické zázemí. I v případě tohoto bytu bylo vybavení zvoleno v bílé a černé barvě, aby tak vynikla dřevěná plocha a měkká a hřejivá textura dřeva. I díky tomu působí výsledek rekonstrukce decentně, jemně a přívětivě.