Byt s novým výrazem

Kateřina Cibulková
29. Duben 2016

Stáří bytu, i milánského domu, ve kterém se nachází, si vyžádalo zásah v podobě rapidní rekonstrukce. Kombinace odvážných úprav a smyslu pro design na úrovni stvořila zcela nový interiér. Přestože na první pohled působí jeho jednotnost neoblomně a přísně, umí si ze sebe udělat legraci a pohrát si s detailem.


SOUGHT AFTER / 50 metrů čtverečních / Miláno, Itálie / AIM / 2015

 

AIM je kreativní kolektiv z Milána zabývající se architekturou, interiérovým designem, ale také konceptem a myšlenkou, jak zmiňuje jeho portfolio. Vedle architektů a designérů jsou jeho členy také grafičtí designéři a fotografové, díky čemuž je celý tým opravdu multifunkční. Do pole jeho působnosti spadají jak interierové a tak exteriérové projekty, krajina, objekty, média i události.


Jen málo toho zbylo z původního bytu v Miláně, když se architekti s plnou vervou pustili do jeho rekonstrukce. Nezastavilo je nic – systém podpůrných trámu zcela předělali a nahradili novým. Výměně nemoderního uspořádání musely ustoupit také zdi, které téměř bez výjimky padly za oběť modernějšímu půdorysu. Jen jedna jediná se zachránila.

 

Tou jedinou hrdinkou se stala nosná zeď mezi obývákem a pokojem. Důraz na oddělení obytného a spacího prostoru je zde velký hned v několika ohledech. Nová otevřená hala, která vznikla propojením původního pokoje s kuchyní, se i po vizuální stránce propojuje s chodbou skrze omítku s cementovým efektem. Důraz na materiály je nicméně velký v celém interiéru. Stěny s šedivým nádechem doplňuje obklad z leštěných ocelových plátů a carrarský mramor.

Právě modrošedý italský mramor nahradil v kuchyni, kde působí skoro jako sochařský objekt, tradiční soustavu horních kuchyňských skříněk. Tím se prostor významně vyčistil, což vzápětí ze strachu z přílišné strohosti kompenzují barevně čalouněná křesla, která na druhém konci haly nabízejí klidné posezení.

 

S rozmyslem se pracovalo i na koupelně, která nemá být v žádném případě pouze odosobněným místem pro hygienu, ale počítá i s různými wellness procedurami. 

Další překvapení se skrývá v ložnici přístupné skrytými otočnými dveřmi. Kouzelně praktický je i systém šatníku vedle postele, jehož panely je možné opět otáčet o 360 stupňů, využívat jako jednotlivé zásuvky, nebo je použít jako paravan k zastínění.

 

Přesto, že z původního bytu nezbylo moc, autoři ho přetvořili s grácií a jeho změněný výraz zajisté mnohem lépe vystihne životní styl nových a mladších majitelů.