Byt s garážovými vraty

Tomáš Čech
24. Červen 2016

Byt s garážovými vraty v podstatě není jedním, ale rovnou dvěma byty. Spojení dvou původně samostatných domovů umožnilo vznik mnohem efektivnějšího a působivějšího prostoru. Navíc bylo výhodné i ekonomicky. Ateliér elli znovu navrhl řešení, které oplývá extravagancí a svébytností.


Autor: elii I Uriel Fogué + Eva Gil + Carlos Palacios

Realizace: 2011

Plocha: 76 m2

Místo: Zaragoza I Španělsko


Dva byty ve Španělské Zaragoze proměnili autoři v jakýsi obytný „klastr“. Spojili je skrz společnou obslužnou část. Ušetřili mnoho místa, vše zjednodušili a zároveň zlevnili. Zároveň se jim podařilo ponechat obytné pokoje netknuté a nezastavěné ničím jiným, ty jsou teď tedy maximálně vzdušné a prostorné.

 

Speciální kapitolou celého návrhu jsou metody omezující spotřebu energií. Obě jednotky mají samostatné měřiče spotřeby. Vstup je řešen obdobou hotelových karet, které zároveň ovládají veškeré spotřebiče. Když odejdete, vše se vypne.

 

„Lidská blízkost se vytrácí, stává se povrchnější. Neustálý shon, vnucovaná potřeba konkurování si, povinný růst nepřejí přátelství ani jiným vztahům. Když je to potřeba, přestěhuj se! A co vazby? Na nich nezáleží, dle módy nezáleží. Nesmíme se tomu bezmyšlenkovitě podvolit!“

Záměrem architektů bylo, aby jednotlivé pokoje působily jako exteriér. Cílem bylo rozbourat hranici mezi ulicí a interiérem. Zároveň je střední, pro oba byty společný prostor, pevně oddělen a jasné definován.

Každá jednotlivá funkce v „dělící zdi“ je oddělena samostatným žaluziemi, které spíše připomínají rolovací garážová vrata. Jednak to obyvatelům umožňuje libovolně proměňovat interiér svého pokoje, jednak to umožňuje vzájemné nezávisle fungování.

Samotné pokoje jsou čistým, ničím nerušeným prostorem. Právě absence čehokoliv vybízí k aktivní práci s prostorem, ne jen k pasivnímu užívání. Jak typické pro návrhy ateliéru elli! Vždy dávají svým klientům možnost proměňovat.

Středí funkční část je výškově oddělena šedesáti centimetrovým schodem. Pod ním jsou schovány veškeré instalace, což zajistilo značnou úsporu. Jsou zde použity výrazné barvy doplněné působivým osvětlením. To funguje automatiky. Vždy když přijdete, dáte svému sousedovi vědět, že jste doma.

Samotné pokoje jsou prostorným a čistým, ničím nerušeným prostorem. Zakončeny jsou oknem vedoucím na balkón. Naproti tomu střední, společná část je maximálně intenzivně využita. Do posledního centimetru.

Řez dokumentuje vyvýšení obslužné části i nutnost instalace schůdků, které vyrovnávají výškový rozdíl směrem k vstupu z chodby. Kromě umístění instalací je výškový rozdíl využit i k zapuštění vany.