Byt s červenou židlí

Tomáš Čech
20. Duben 2016

Bydlení ve Štrasburku jistě nebude nepohodlné. A když vám k tomu architektonická kancelář YCL studio navrhne příjemný byt kombinující staré s novým, je o příjemný domov postaráno!


Autor:  YCL studio

Realizace: 2015

Plocha: 114 m2

Místo: Štrasburk I France


Hlavním tématem projektu byl vztah historického a nového. Architekti chtěli uchovat co nejvíce z minulosti, ovšem uvědomovali si také potřebu současných vstupů, aby byla dosažena nutná kvalita bydlení. Výsledkem této úvahy byl jednoduchý koncept dvou barev – původní zůstává bílé, nové je laděno do tmavších odstínů šedé.

 

Vstupní chodba vede do všech pokojů a není zde vůbec nic kromě jediné židle. Na nároží je hlavní obývací pokoj, na který navazuje samostatná místnost s krbem. Do ní vede jediný nově vytvořený otvor. Na druhé straně se nachází kuchyně, které vévodí podlouhlý vyvýšený stůl přímo uprostřed. Skoro by se zdálo, že samotné vaření zde není ani trochu důležité. Poslední místností vedoucí přímo do ulice je ložnice, kde nově přibyla vložená šatna. Jedna z největších změn se odehrála v koupelně. Objevila se zde velká pohodlná vana. Světlý obklad přidává na velkorysosti a balkón umožňující odpočinek po teplé koupeli je už jen dalším pohodlným bonusem.

 

„Jak moc máme respektovat staré? Jaká je jeho hodnota? Co nám může přinést? Má smysl obracet se do minulosti? A co je to staré? Kdy byla minulost? Existují jasné definice? Existují nezpochybnitelné přístupy? A kdo o odpovědích rozhoduje? Co mu k tomu dává pravomoc?“

Vstupní chodba je centrálním prostorem vedoucím do každé místnosti. Je přímo uprostřed bytu, ovšem všechny průhledy do místností jsou zakončeny oknem, a tak i zde je překvapivě mnoho světla.

V bytě nenajdeme klasické místo určené ke stolování. Centrem kuchyně je kombinace baru a extrémně dlouhého stolu. Sedí se u něj z obou stran, servírování je otázkou vteřiny a kuchař si klidně může připadat jako za pultem.

Pohodlná dřevěná podlaha je z hlediska komfortu výbornou volbou. Zde prostupuje všemi obytnými místnostmi. Současně tvarovaný nábytek umístěný v prostředí plném historických detailů funguje výborně.

Na hlavní obytný prostor přímo navazuje místnost s krbem. Nově probouraný otvor je rámovaný leštěným hliníkovým obložením. Pokoj s krbem je příjemným klidným zákoutím. Ne vždy je nutné trávit večery před zapnutým televizorem.

V ložnici přibyla nová šatna umístěná za čelo postele. Místnost je tak, stejně jako všechny pokoje, příjemně skromně zařízená. Vyniknou tak jednotlivé solitéry a původní detaily nic nepřebíjí. Prostor působí velmi klidným dojmem.

Podlaha s grafickým dekorem prochází všemi obslužnými prostory. V koupelně je na ni postavena elegantní vana. Především bohaté prosvětlení místnosti povznáší zážitek z koupání.

Všechny obytné místnosti směřují do ulice a disponují opravdu velkorysými rozměry. Od bytu se 114 m2 a jednou ložnicí snad ani nejde čekat nic jiného. Naopak koupelna směřuje do dvora a má tak dostatek intimity a klidu.