Byt rozdělen úložným prostorem

Luci Bečková
16. Prosinec 2015

Architekt: Itai Palti
Místo: Ramat Gan, Izrael
Plocha: 70 m²
Rok: 2015


         Při rekonstrukci tohoto bytu, který se nachází ve městě Ramat Gan, bylo upřednostněno otevřené a sociální prostorové uspořádání pro hravý rodinný život. Klienti vyžadovali vyklizení co nejvíce oddělených částí v bytě při zachování spousty úložného prostoru.

 

        Ústřední prvek tohoto návrhu naplňuje obě potřeby - vytváří jednotný dělící prvek mezi obývacím pokojem a ložnicí a slouží zároveň jako úložiště pro různé části domu. Dělící příčka je v půdorysu zaznačena jako prodloužení obýváku směrem k zadní části bytu, kde je umístěn vstup. Zároveň umožňuje vstup přímo do otevřeného prostoru.

 

        Velký objem skladovacích prostor je "rozbit" a ozvláštněn kapsami pro živé rostliny. Jeden je otevřen do tří stran a vytváří tak zelené ohnisko viditelné ze všech místností v domě. Kapsy jsou zapuštěny do zdi, která slouží k výše zmíněnému skladování, a pomáhají ozvláštnit monotónní zeď plnou bílých skříní. Každý z těchto výklenků má také své vlastní osvětlení.

 

        Vnější stěna obsahuje řadu velkých prosklených balkónových dveří, které pomáhají udržet prostor světlý a vzdušný. Uspořádání domu je jednoduché a funkční - přesně tak, jak to má v domě mladé rodiny být.