Byt původní i nový zároveň

Tomáš Čech
18. Únor 2018

Prapůvodní stav byl ztracen pod vrstvami jednotlivých vstupů v minulosti. Nebylo možné jej dohledat. Architekt Andrej Olah se rozhodl část interiéru ponechat nezměněnou, „původní“, část proměnil v ryze soudobé prostředí.


Autor: GRAU I Ing.arch. Andrej Olah + MSc (arch) Katarína Labáthová

Realizace: 2016

Plocha: 105 m²


Přímo za vstupem následuje obslužná část bytu. Tvoří jej jeden jediný prostor a je zmíněnou „novou“ a soudobou polovinou domova. Tvoří ji celek, který vznikl vybouráním několika příček. Strop byl citlivě očištěn, aby vynikla jeho konstrukce z cihel a kovových nosníků. Do místnosti je vložen nový „box“ ukrývající hygienické zázemí – koupelnu a toaletu. Zároveň od sebe odděluje zádveří a část kuchyňskou a jídelní.

 

Po průchodu dvoukřídlými dveřmi do druhé části interiéru nalezneme tři jednoduché místnosti tvořící obytnou část. Pozměněny jsou minimálně. Zůstaly zde původní dveře – zárubně i křídla i parkety, které naštěstí přežily minulost. Do pokojů v budoucnu přibude ještě mnoho nových prvků nábytku a mobiliáře.

 

„Každý architektonický počin, který nabízí více rovin, jakési paralelní světy, a dokáže jejich koexistenci pojmout bez vzájemných škod, vystupuje z řady. V pozitivním slova smyslu! Je třeba se vyvarovat situacím, kdy v rámci snahy o pluralitu zničím jednotlivé elementy. Rovnováha/stabilita musí být uchována. Určitá forma rovnováhy/stability může být i nadvládou...“

Do očištěné obslužné části byly položeny nové parkety a vložen „box“. I ten ale uchovává část historie v podobě použitých dveřních křídel. Celou jednu jeho stěnu tvoří vtipně skryté úložné prostory. Řešení s „nedotažením“ ke stropu nechává vyniknout strop, ale napomáhá i pocitu prostornosti a světlosti interiéru.

I kuchyně je do prostoru vložena volně. Tvoř ji jak klasická kuchyňská linka, tak samostatně stojící velkorysý ostrůvek. Pří návrhu veškerého nového vestavěného nábytku se usilovalo o čisté plochy a minimální vzhled.

Obytné pokoje okouzlí svou světlou výškou, prostorností a čistotou. Rozměrná okna prosvětlují interiér a ještě více jej tak opticky zvětšují a poskytují příjemnou atmosféru. Podlahová krytina v podobě parket je původní.

Dnes je v interiéru mnoho takzvaných „retro“ kousků. Ať si o nich kdokoliv myslí co chce, řemeslné provedení a kvalita byly vynikající. Estetika bude v průběhu času stále více a více doceňována. Nejen v podobě „módnosti“, ale i v rovině odborné.

Pokoje jsou propojeny širokými, dvoukřídlými, na středové ose umístěnými dveřmi. Vzniká tak průhled/průchod ve formě enfilády. To skvěle doplňuje záměr architekta o zpřehlednění a zjednodušení interiéru.

Jsou zde v podstatě jen 4 pokoje – tři obytné, jeden obslužný. Do něj jsou pak vložený dvě „podmístnosti.“ Celková plocha 105 m2 umožňuje prostorovou velkorysost. Ta je patrná především ve společenské místnosti a v kuchyni.