Byt plný korkových detailů

Tomáš Čech
24. Květen 2016

Ateliér Formafatal navrhl rekonstrukci bytu ve výškovém domě. Klientem byl mladý muž se speciálním a poměrně netradičním přáním. Splnilo se mu!


Autor:  FORMAFATAL I Katarína Varsová

Projekt: 2015

Realizace: 2015


Na první pohled by se jednalo o velmi příjemný a kvalitní interiér, ovšem bez výraznějšího nápadu či prostorového zážitku. Není to myšleno jako kritika. Naopak! Unikátnost tohoto projektu ovšem na povrchy vyvstane až následně, až když zjistíte, že se celým bytem prolíná použití netradičního materiálu, korku. Bylo to přáním majitele a splnilo se mu více než velkoryse.

 

Korek je použit na většinu podlah v bytě, což zajišťuje vynikající tepelné i akustické vlastnosti. Zároveň je z něj i stěna v koupelně. A pak jsou zde samozřejmě všemožné detaily – lustr, háčky, stolička.

 

„Materiál je základním určujícím kamenem jakéhokoliv projektu libovolného měřítka. Veškeré jeho vlastnosti jsou klíčové pro finální působení. Je skvělé, když někdo s materiálem pracuje invenčně a nezůstává jen ve vyjetých kolejích. Tak jako Formfatal společně s majitelem bytu.“

Krásná prostorná chodba se v našich končinách zdá až neuvěřitelná. Chytře navržené úložné prostory rámující vstup do bytu, velkorysé zrcadlo, stolička, promyšlené řešení podlahy a elegantní řešení barev.

Háčky na klíče jsou více než příjemným detailem. Takových nalezneme v bytě více. Ukazují přesvědčenost majitele o svém přání a zároveň snahu autorů nezůstat jen na povrchu. Přinesli komplexní řešení.

Společenská část je relativně běžná, bez větších překvapení. Tak jako celý základ bytu. Přímo navazuje na místo stolování a na kuchyň. Mezi majitelovy záliby patří vaření a dobré víno. Takové propojení přijde vhod.

Přemýšlím, jestli mě více zaujal korkový lustr anebo černočerný havran v polici. Zřejmě to byl pták. Jídelní stůl je pomyslně zakončen policemi na knihy a drobné předměty. Zde se potvrzuje, že se jí v obytném prostoru, nikoliv samostatné kuchyni nebo dokonce jídelně.

Příběh lustru je krásný a nepochybně potěší při každém rozsvícení, možná i každém pohledu. Vznikl v dílně designéra Benjamina Huberta a jako materiál byly použity korková vlákna, odpad vznikající během výroby korků na víno.

Jednoduchý a funkční prostor pro vaření tvoří velkoryse navržené úložné prostory. Stejně rozměrná je i pracovní plocha. Jednoduchá kombinace bílé a šedé se prolíná celým bytem. Majitel zde tráví spousty času!

Jedním z míst, kde je korek použit nejintenzivněji, je koupelna. Drobná mozaika z něj zde tvoří povrch celé zdi. Velmi příjemný je kontrast s velkoformátovými šedými obklady a bílou. Vkusné a bez mramorového vzhledu...

Dispozice bytu je poměrně klasická. Centrální vstupní hala, poměrně velká, rozděluje byt na dvě poloviny. Na jedné straně jsou ložnice, na druhé pak obytný prostor a pracovna.

 

Vzhledem k faktu, že jde o čtyřpokojový byt, bych zmínil několik drobných výtek. Nesměřují k autorům rekonstrukce, nýbrž k tvůrcům původní dispozice. Pokoje, především pak obytný prostor nejsou úplně rozměrné, velikost koupelny se mi zdá poddimenzovaná. Umístění balkónu z pracovny mi přijde jako plýtvání.