Byt cestovatelů plný uměleckých děl

Luci Bečková
27. Září 2018

Místo: Kyjev

Velikost: 81 m²

Dokončeno: 2014

Klienti: Sergey a Vlada Makhno - architekt a bytová designérka, světoběžníci, nadšení obdivovatelé umění, vintage a ukrajinské autentičnosti

Cíl: Vytvoření útulného osobního prostoru v eklektickém stylu, organicky sjednocující interiérové předměty, které byly v průběhu let shromážděny z různých částí světa


        Stejně jako v muzeu, tento byt stále mění své expozice. To je příjemným výsledkem profese klientů. Každý den proudí skrz ruce Vlady a Sergeye mnoho soch, obrazů, verzí nábytku a dekoračních prvků. Některé nezůstanou dlouho, jiných je nemožné se zbavit. Interiér v sobě dokonale spojuje sbírku historických barevných skel, tradiční ukrajinské keramiky, designové židle Phillipa Starka, osobní předměty a oblíbená komoda od praprababičky.

 

        Dříve byl tento byt studiem, kde Vlada a Sergey žili a pracovali. Poté, po dobu pěti let, jej využívali pouze jako studio, kde společně se svým týmem generovali nápady. Nyní však není pouze bytem... je domovem pro Vladu a Sergeye a jejich neojdvážnější nápady. Například v ložnici se nachází stůl, který Sergey navrhl pro svou úplně první soutěž v designu - a vyhrál. 

 

       

        Také se zde nachází další, neméně důležitý exponát - jejich postel "Vytynanka", vyrobená z leštěné nerezové oceli. Tato postel byla navržena speciálně pro výstavu "Life of Ideas" (v překladu: Život myšlenek) v galerii Bottega a publikována téměř ve všech ukrajinských časopisech o designu.

 

        Ostatní designové prvky migrovaly z galerie do jejich bytu - židle kolem jídelního stolu, originální vázy ze skla, betonu a dřeva, netradiční lustry v jídelně a koupelně.

  

 

        Fantazie designéra je v rovnováze s černo-bílými zdmi v pozadí a zbytkem nábytku v chromových tónech. Hlavním prvkem je zde explodující tyrkysová. Svítidla, obrazy, skříň i textilie přinášejí světlé akcenty modré, která oživuje celý prostor. V tyrkysové barvě je také zhotovena jedna z koupelen. Pro umyvadlo bylo zvoleno neobvyklé řešení - využívá se zde masivní průmyslové potrubí.

 

        Celý proces, zahájen prostým nápadem a v roce 2014 úspěšně dokončen, je výsledkem koordinované týmové práce - navrženo, nakresleno, vytvořeno - protože myšlenky mají ožívat.