Bydlení ve výši

Tomáš Čech
25. Červenec 2018

Máte prázdnou školu a vlastně úplně nevíte co s ní. Architekti z kanceláře Standard Studio ji nakonec konvertovali na byty a výsledek je opravdu neobyčejný. Skvělá proměna!


Autor:  Standard Studio

Realizace: 2014

Plocha:  100 m2

Místo: Amsterdam I Nizozemsko


Školní budova byla proměněna na několik nových bytů. Díky vysokým stropům bylo možné do prostoru vestavět galerie, které poskytují místo navíc pro mladou rodinu se třemi dětmi. Každý člen domácnosti tak může trávit čas jak ve společném prostoru se všemi ostatními, tak ve své vlastní intimní zóně. Pod jednotlivá schodiště pak byly vestavěny úložné prostory, které navíc dětem nabízejí netradiční rovinu pro trávení času a hraní si.

 

„Proměňuje se svět, proměňují se města. A s tím se tedy musí proměňovat i budovy. Je to nezbytné, často nepříjemné a někomu se to nemusí vůbec líbit. Na druhou stranu tak vzniká potenciál, pro neopakovatelné výsledky. Jedním z nich je i představovaný projekt Ons Dorp. Prostorové měřítko původní školy poskytuje neuvěřitelné podmínky pro vznik kvalitního bydlení. A vůbec k tomu není potřeba dnes velmi populární industriální vzhled. Vše je příjemné, velkorysé a pohodlné. Radost bydlet. Objevujme tedy nové, respektive dosud skryté možnosti!“

Velkorysý obytný prostor v sobě kombinuje prostor pro vaření, jídlo, odpočinek, práci a hraní si dětí. Celá rodina tak může být pohromadě a zároveň se každý může věnovat své vlastní činnosti. Vrchní skříňky nad kuchyňskou linkou jsou skutečně neobvyklé a pozoruhodné.

Vysoké stropy a vysoká okna poskytují prostoru neuvěřitelné světlo. Původ stavby se nezapře. Detail podnoží stolu je příjemným zpestřením.

Slovní spojení „teplo domova“ je pro mnohé asociované s krbem nebo kamny, v nichž se skrývá energie v té nejryzejší podobě – v podobě ohně. Zde se takové místo podařilo vytvořit.

Na galerii se našlo místo pro pracovní kout a klavír. Nejsem si jistý zvukem nástroje postaveného na kovové konstrukci, ale zřejmě to funguje.

Ložnice je opatřena vestavěným patrem. To významně rozšiřuje prostorové možnosti a přitom ponechává pocit vzdušnosti.

Dětský pokoj, jako jedno z mála míst v bytě, nabízí i jiné prostorové měřítko. To je myslím, vzhledem k vnímaní děti, správná volba.

Takový vstup do bytu se jen tak nevidí. Dveře naznačují původní funkci objektu a dávají příslib velkorysosti, kterou za nimi skutečně najdete.

Členění celého bytu se zdá byt velmi funkční a příjemné. Napravo od vstupu je noční zóna se soukromými pokoji, nalevo se nachází velký obytný prostor. Uprostřed je pak umístěno hygienické zázemí.