Bydlení v korunách stromů

Anna Dlouha
2. Srpen 2018

Nad vltavským údolím se nachází rekreační domek z počátku 90. let minulého století. Stavba situována na kopec, umožňuje výhled na skalnaté říční břehy a překrásnou přírodu plnou bujné zeleně.


K tomu, aby domek mohl sloužit svým účelům – tedy k přebývání - bylo zapotřebí provést kompletní přestavbu. Přestavba se dala, pod vedením architektonické studia SGLprojekt, do pohybu v roce 2007. Navržený projekt se však během vlastní realizace několikrát obměnil dle postoje a požadavků investora – od rekreačního objektu, přes letní byt až po rodinný dům, jež je možné obývat celoročně.

 

Původní objekt byl rozdělen na dvě bytové jednotky – dnes objekt čítá tři. My se nyní na každou z nich podíváme!

Nejmenších změn se dočkal podkrovní byt, ve kterém šlo především o odměnu materiálu podlah. Úprav se však dočkala také kuchyně a koupelny. Nejrapidnější změnou provedenou v podkroví bylo „prolomení“ střechy, které vedlo k následnému vytvoření střešní terasy. Právě tato terasa umožňuje zhlédnout celou přírodní scenérii, jež okolí nabízí. 

 

Prostřední podlaží je podlažím centrálním, nebo chcete-li vstupním. Podlaží se totiž nachází ve stejné nadmořské výšce jako přístupová komunikace a garáž. Tyto obytné prostory slouží zejména coby byt pro prarodiče. Kvůli nemožnosti volně vystoupit do přírody byla kolem tohoto patra zbudována terasa, která patro objímá po celé jeho délce.

Zbylá dvě patra, jež jsou zakomponována do svahu, patří samotným majitelům. V prvním podlaží tohoto bydlení se nachází ložnice, obývací pokoj, kuchyň, pracovna a koupelna. Na západní straně navazuje podlaží na terasu s venkovním krbem, na opačné straně – tedy východní – se napojuje na terasu s venkovním zastřešeným bazénem a posezením. Východní část terasy je kryta pergolou. Koupání, grilování či posezení u skleničky vína je tedy možné i při nepřízni počasí

 

Protože, díky svým čtyřem patrům, může objekt vypadat monumentálně, rozhodli se architekti využít také vjemových dispozic pergoly a za její pomoci opticky snížit výšku objektu.

 

Západní i východní terasa jsou propojeny pomocí dřevěných ochozů, které jsou v těsné blízkosti s nejnižšími větvemi jehličnanů. Nedaleko hlavní terasy se nachází „meziterasa“ s ochlazovacím bazénkem. (Ten je nejčastěji využíván zejména ve chvílích, kdy majitelé opouští saunu – potřebují zchladit).

O patro níže se nachází poněkud atypické místnosti – tělocvična, sauna, odpočívárna a technické prostory. Kromě toho, že má dům tělocvičnu krytou, najdeme zde i tělocvičnu „přírodní“. Ta se nachází na nejspodnější dřevěné terase a slouží jako boxovací aréna.

 

Pod vlastní podlahou ringu se nachází sklípek - přesněji sklípek vinný. Oblíbená a archivní vína mají tak majitelé "coby kamenem dohodili" 

Přestože to umístění domu ve svahu příliš neumožňuje, stavba i její obyvatelé se dočkali dokonce i zahrady, tak jak ji všichni známe – zahradní besídka, stromky, jezírko.

 

Zahrada je umístěna v příkrém severozápadním svahu a inspiraci při jejím navrhování hledali architekti v dalekém Japonsku. Z toho důvodu se může zahrada pyšnit zahradními jezírky, šinto bránou a okouzlujícím altánkem.