Bydlení u přehrady se soukromou wellness zónou

Anna Dlouha
7. Únor 2018

Pokud hledáte dům se zajímavým příběhem, velkolepé rodinné sídlo u přehrady Vám jeden takový nabídne.  V 70. letech se pozemek u přehrady zastavěl rekreačním objektem pro zaměstnance ROH. Výše architektury a kvality stavby nebyla nikterak závratná. Hlavním cílem objektu bylo vůbec fungovat.

 

Po revoluci se sem kvůli uzavření nedalekého dolu vraceli lidé z ROH jen výjimečně. Právě minimální využívání ze strany rekreantů umožnilo našemu investorovi odkup stavby.  Koupě objektu byla pro majitele srdeční záležitostí, neboť do těchto míst sahají jeho kořeny. Kvůli laickému stavitelství potřeboval objekt radikální opravu. Do čela realizačního týmu se postavila paní architektka Ivana Dombková.


Původní plán byl jednoduchý – zachovat přízemí, strhnout první patro a na jeho místě zbudovat nové. S postupujícími stavebními pracemi však stále více vystupovaly na povrch další a další nedostatky. Zjištění týkající se základů nepotěšilo ani investora, ani realizační tým.  Základy byly totiž zhotoveny stejně laicky jako zbytek stavby. Renovaci vystřídala novostavba.

 

Základy nového objektu se položily přesně dle původního půdorysu.  Dům byl navržen jako dvoupatrová budova složená ze dvou hlavních objemů, které do sebe navzájem „vtékají“. Šedá část domu nabízí skutečně velkolepou garáž, která může fungovat také jako sklad. Pro nás nejzajímavější částí v tomto bloku je soukromá wellness zóna s domácí posilovnou, vířivkou, saunou a bazénem.

 

O pár schodů výše začíná vstupní halou obytná část domu. Srdcem domácnosti je společenská místnost propojující obývací pokoj, kuchyň a jídelnu. Propojením těchto tří místností se vytvořit otevřený a vzdušný prostor.  Tento pocit umocňují prosklené plochy, volba materiálů (dubového dřeva) a barev. Společenská místnost je rozdělena do dvou jednotek - předělem mezi nimi je oboustranná krbová vložka, nízká komoda a nosné pilíře. Zatímco část s kuchyňskou linkou funguje jako místo slezin, druhá část je laděna spíš do soukromého módu. Na patře se nachází také dvě ložnice. Systém posuvných oken umožňuje v obou případech vyjít na prostornou terasu.