Bydlení se stromem v obývacím pokoji

Anna Dlouha
9. Leden 2018

Plzeňský byt o třech pokojích nabízí svým majitelům poklidné útočiště již po dobu 38 let. Prožívali zde svou mladickou lásku, vychovávali děti a nyní si v něm chtějí patřičně užít podzim života. V bytě se však doslova zastavil čas. Přestože roky plynuly pozvolna dopředu, domácnost zůstávala stále tak, jak si ji manželé zařídili, když se do bytu stěhovali. Touhu po pěkné domácnosti jim hatil nedostatek peněz. Půjčka nepřicházela v úvahu, neboť se již nechtěli zadlužovat. Ke splnění jejich snu jim pomohl pořad Jak se staví sen v čele s Martinou Pištělákovou a Petrem Hodanem

 

Byt se nachází v panelovém domě. Coby rekonstrukční cíle se vymezila změna dispozic (velká chodba, malé místnosti) a redesign nábytku a vybavení. Do interiéru se výraznou měrou promítlo dřevo, z hlediska barev pak získala hlavní slovo bílá s béžovou. Pastelové a světlé barvy zde zkrátka dostaly přednost před tmavými odstíny. Propojení materiálů a barev dalo vzniknout útulnému interiéru s kapkou střídmosti. Protože majitelé neměli na své budoucí bydlení takřka žádné požadavky, mohli se designéři pustit s chutí do práce.

 

Výsledek?

 

Chodba a společenská místnost hrají v této rekonstrukci hlavní roli. Zbytečně dlouhá chodba se radikálně zkrátila, obývací pokoj se zase o trochu zvětšil. Zatímco se chodba, z hlediska nábytku i nátěru, oděla do panenské bílé, společenská místnost na sebe vzala podobu čajového salónku. Bílá se zde sice dostala také ke slovu, ale byla ozvláštněna tapetami, malbou, vkusnými doplňky a zajímavými kousky nábytku. 

 

Předělem mezi těmito dvěma místnostmi jsou posuvné dveře, které v chodbové části zůstaly čistě bílé, v obývacím pokoji je však zdobí březové větve. O skutečný strom se sice nejedná, ale malovaná bříza vypadá dosti věrohodně. K dotvoření myšlenky založené na konceptu přírody v interiéru byla do těsné blízkosti malby instalována dřevěná televizní stěna. Dřevo se do interiéru promítlo také díky podlahové krytině.  Kromě malby stojí za zmínku také několik interiérových prvků – zelený ušák na čtení, retro rádio či netradiční konferenční stolky.