Bydlení na míru tvoru společenskému

Anna Dlouha
10. Květen 2016

Protože je člověk tvorem společenským, uzpůsobuje si své žití a věci s ním spjaté tak, aby nebyl sám. Také architektura se „společenskému tvoru“ přizpůsobila.  Domácnosti s víceúčelovými velkými místnostmi nejsou trendem pouze 21. století. Naše babičky, prababičky, ale již naši dávní předkové, by mohli vyprávět o velkých místnostech spojujících obývací část, jídelnu i kuchyň dohromady. Postupem času zůstala lidská touha po společnosti stejná, pouze nároky na obytné prostory se zvýšily.  Ukázkou stylově i pocitově propojené domácnosti je ta, jež pochází z dílny Evy Bradáčové.


Propojeného interiéru se ve společenské místnosti dosáhlo nenásilným přechodem nábytku a barev z jedné zóny do druhé, např. díky horním skříňkám, které z kuchyňské části přecházejí nad pracovní stůl. Zatímco kuchyňské skříňky jsou opatřeny dvířky, část zasahující do domácí pracovny je částečně otevřena. V otevřených „oknech“ se nachází dekorativní keramika, šanony a květiny.  Dalším návazným prvkem je jídelní stůl, který se napojuje na pracovní plochu kuchyňské linky.

Kromě nábytku se v bytě využily, coby propojující prvek, vzorované tapety. Květinová tapeta se objevuje nejen v pracovně, ale také na spojové zdi mezi obývacím pokojem a ložnicí. Květiny kreslené, umělé, ale také živé – po celém bytě je jich spousta.

 

Protože je majitelka vášnivým „zahrádkářem“, interiér a zejména okna s širokými parapety tomu byly uzpůsobeny. Zajímavě řešený je parapet v ložnici. Parapet byl vyroben na zakázku a kromě odkládací plochy pro květiny, nabízí také útočiště pro bižuterii a šperky (šuplíček). O tom, že může parapet sloužit jako kousek nábytku, svědčí jeho využití ve vedlejším pokoji, kde je součástí velkého stolu.

Volba barev v ložnici není nahodilá. Protože je ložnice nejmenší místností v bytě, snažila se ji paní architekta zvětšit pomocí světlých barev a tapetou s odlesky (mění se dle úhlu pohledu). Barvy, do jinak bílé místnosti, vnáší povlečení. Sousední místnost má z hlediska barev stejný barevný základ. Dominantním prvkem je tu dekorativní tapeta s výraznými barevnými akcenty.