Bydlení, které ovládáte ze svého iPadu

Magdaléna Nečasová
10. Listopad 2015

Objekt je zcela nový rezidenční komplex pod správou společenstva vlastníků "Novopecherskie Lipki" v ukrajinském Kyjevě. Tahle třicetipodlažní budova má několik bytů o rozloze mezi 150 a 250 čtverečními metry. Jeden z nich se stal vlastnictvím klienta hned poté, co investoval do nemovitostí. Mladý muž, který žil ve Španělsku a částečně také v Lotyšsku, dostal nápad přetvořit tento prostor a nechat vzniknout dokonalé místo určené k oslavám a večírkům pro něj a pro jeho několik přátel. Projekt byl zrealizován v roce 2015.

Elegantní strop z pohledového betonu a velké množství rozměrných oken byly již od začátku velkou předností projektu.

 

Dalším klíčovým aspektem projektu bylo vytvořit perfektní interiér bez toho, aniž by klient na celý proces dohlížel. Jako velmi zaneprázdněný člověk neměl příliš času a požádal tedy studio Olga Akulova DESIGN o tzv. Chytrý dům, který umí regulovat teplotu interiéru, má kvalitní bezpečnostní systém, úsporné osvětlení a televizi. 

Celý prostor je uspořádán velmi otevřeně a byly zde použity hlavně přírodní materiály. Dubové dřevo najdete na kuchyňském ostrůvku a jeho struktury jako dekorační prvky na stěnách.

 

Kuchyně byla navržena v jednom z prvních kroků projektu. Kuchyňská linka a přiléhající nábytek byl doplněn plechovými prvky s barvou, která odpovídá betonovým panelům na stropě a sloupech.

Interiér je uspořádán s využitím velkých oken, které klientovi poskytují úžasný výhled na město, řeky Dněpr a Sky.

Ložnice tvořená stejnými materiály a vybavená jednoduchým, ale moderním nábytkem, perfektně ladí se zbytkem bytu. Všechny místnosti jsou vzájemně propojeny, zároveň jsou elegantně děleny dřevěným a skleněným nábytkem.

 

Závěs "Designers Guild" s funkcí "black out", jež umí vypnout sluneční světlo zvenčí, lemuje skleněné posuvné dveře a je řízen pomocí programu pro iPad s názvem "Clever House". Monolitický bílý kvádr ve středu místnosti odděluje obývací pokoj a prosklenou šatnu. Výrazný prvek v sobě nenápadně skrývá Krb "Waco a Co" a televizi. 

Koupelna je od ložnice oddělena posuvnými skleněnými dveřmi, které umožňují výhled z ložnice a domácí kanceláře přímo do do "zahrádky" na jedné ze stěn koupelny. Osvětlení a napájení se zapíná automaticky.