Buďte cool rodiče, zařiďte dětem stylový pokoj

Luci Bečková
23. Květen 2015

        Při zařizování dětského pokojíčku je důležité umět skloubit zájmy a sny dítěte s praktickou stránkou. Prioritní je bezpečí a pohodlí. Rozhodně se nedoporučuje nábytek s ostrými hranami. Navrhování interiéru pro děti je krásné v tom, že se můžete kreativně vyřádit. Jedná se totiž o nejživější prostor v domě. Ten by měl překypovat fantazíí a pestrými barvami, které mohou být v kontrastu například s nábytkem. Vždy se však držte zlatého hesla: "Méně je někdy více".

 

                                                       Důležitá rada: Nechte vybírat i svoje dítě

 

        Je to především jeho prostor. I kdyby se mělo jednat o pouhou maličkost, jako je lampička na čtení. Bude to jeho malá zodpovědnost, která dodává pocit důležitosti.


 

 

        Je lidskou přirozeností mít potřebu vlastnit. A stejně jako dospělí, i děti mají rády "to svoje". Dejte jim najevo, že jejich pokoj jim opravdu nikdo brát nebude. Stačí k tomu "pouze" volba vhodného vybavení. Na zdi použijte zajímavou tapetu znázorňující jejich koníček nebo zvolte netradiční doplňky související s jejich snem. Nebojte se pokoj zařídit v neotřelém a osobitém stylu. Zkopírujte například stránku magazínu, kterou vám při poslední návštěvě zubaře ukazovali v čekárně. Ukažte svým dětem, že jejich názory a touhy jsou pro vás důležité.

 

 

        V závislosti na věku a počtu dětí volíme nábytek. Velkou výhodou je sektorový nábytek, k němůž se dají časem dokoupovat potřebné elementy dle aktuálních potřeb. V pokoji školáků nesmí chybět rostoucí stůl s pohodlnou židlí, nástěnka ani dostatek úložných prostor. Pro malé parádnice pořídíme zrcadlo a nezapomeneme ani zásuvky na korále.

 

 

        Pro dosažení prostorného a svěží dojmu volíme zářivé barvy a uvedeme v kontrast například s čistě bílým nábytkem.


        Hrdě se pyšnící jmenovka na zdi, či iniciály, elegantně vyšité na polštář. Z osobní zkušenosti mohu potvrdit, že se jedná o velice americký způsob. Opět referuji k určitému zosobnění pokoje a jeho vybavení. Děti vás za to budou milovat a také předejdete věčným hádkám o tom, komu co vlastně patří.

 

 

        Máte-li doma malou princeznu, vytvořte jí pokoj ve stylu "praktické romantiky". Dostatek úložného prostoru doplňuje tapeta s jemným vzorem a ostatní "princeznovské" dekorace. Po skončení pohádkové éry stačí pokoj přemalovat a získáme tak svěží prostor pro mladou slečnu.

 

 

        Já osobně jsem je vždycky milovala a hodně často na ně vzpomínám... o čem je řeč? O bunkrech! "Schovky" vytvořené za pomocí dek a kolíčků na prádlo neměly v době mého dětství téměř žádnou konkurenci.

 

        Prostor pro hry je v dětském pokoji stejně důležitý jako místo k odpočinku. Vytvořením určité "hrací zóny" pokoj opticky rozdělíte a zároveň děti ušetříte nutnosti přerušovat jejich hry, jakmile nastane čas na spaní.

 

 

        Neomezujte se pouze na klasické panenky, plyšáky a autíčka. Za vnitřní skluzavku, lezeckou stěnu či velké šachy budou děti zajísté skákat radostí až do stropu.

 

      

        Jak jsem již zmínila, velkou dávku času stráví dítě v posteli. Tu je tedy třeba pečlivě vybírat. Oblíbené palandy jsou ze zkušeností nepraktické. Pod stropem se drží vydýchaný a často přehřátý vzduch, výměna povlečení se stává poněkud složitější, stejně jako podání teploměru či knihy.

 

        Potřebujeme-li do místnosti vtěsnat dvě postele, pak je lépe volit postele samostatné, do tvaru L. Kříží se v oblasti nohou  a druhá postel je o kousek vyšší - skrývá totiž úložný prostor. Ten také můžeme nalézt pod schody, které vedou k vyvýšenému hracímu ráji.

 

 

        Na závěr přináším perličku, opravdový bonbónek pro '"fajnšmekry". Jedná se o realizace společnosti Salon Cardinal, která se zabývá luxusním vybavením interiérů. Jejich showroomy se nacházejí v Praze a projekty realizují jak na území České republiky, tak na Slovensku a v Německu.

 

        Rustikální a honosně zdobený nábytek, atypické doplňky a velice netradiční, řekla bych zámecká atmosféra. Otázkou je, zda skromná dětská dušička potřebuje takový luxus. Názor si prosím utvořte sami.

 

        Tak kdy se vaše dítko dočká nového pokoje - na narozeniny, za vysvědčení nebo snad až na Vánoce?