Budiž světlo! aneb 11 kroků vedoucích ke správému svícení

Luci Bečková
26. Květen 2015

Dostatek přirozeného denního světla v interiéru je sice úžasný, ale bohužel velice ojedinělý stav. Ve velké většině případů musíme tedy sáhnout po osvětlení umělém. Přináším pár základních pravd, tipů a triků, které vám prosvětlí život.


1. Jeden lustr nestačí, neboť zpravidla dodává pouze tzv. orientační světlo, které není dostačující pro jakýkoliv druh práce. Krásným příkladem místnosti, kde je potřeba mnoho zdrojů světla, je kuchyně. Můžeme zde najít lustr nad jídelním stolem, osvětlení pracovní plochy, světlo na digestoři, popř. uvnitř skříněk.

 

2. Na každý pracovní stůl a noční stolek patří lampička, bez ohledu na to, zda jej užívají děti či dospělí. Světlo by při čtení či práci mělo na pracovní plochu dopadat od hlavy či z boku, popř. být vybaveno ramenem pro snadnou změnu úhlu dopadu dle toho, v jaké poloze se nacházíme.

 

 

3. S troškou kreativity lze využít univerzality některých svítidel a pro jednu a tutéž lampičku nalézt vícero uplatnění. Z pracovního stolu ji můžeme dle potřeby přenést k posteli či do předsíně. 

 

 

4. Světlo poblíž televize či monitoru rozptýlí přílišný kontrast mezi ostrým obrazovkovým světlem a okolní černočernou tmou


5. Noční světla do zásuvky jsou vhodná jak pro naše nejmenší, kteří se bojí tmy, tak pro bezpečnější slídění nočních jedlíků či návštěvníků toalety

 

 

6. U větších interiérů si můžeme dovolit sáhnout po větších stojacích lampách. Vyberte si z obrovské designové nabídky i vy svůj originální solitér.

 

 

7. Do chodeb a předsíní naopak volíme stropní či nástěnná svítidla. Ty jsou praktičtější jelikož v prostoru nepřekážejí.


8. Když už je řeč o originalitě, za zmínku stojí také skvělá příležitost, kterou nabízí švédská nábytkářská firma IKEAJednoduše si vyberte žádaný podstavec a doplňte o sadu stylových stínidel, které můžete s časem obměňovat.

 

 

9. Netradičním doplňkem nejen dětského pokoje mohou být tyto světelné boxy, které také naleznete v nabídce společnosti Ikea. Vložte do nich rámeček s fotografií nebo jej využijte jako praktický úložný prostor.  

 

 

10. Do koupelny volíme speciální žárovky, odolné vůči vhlhkosti a z bezpečnostních důvodů je neumisťujeme do okolí vany a sprchového koutu. Nemusíme však zůstávat u tradičních stínidel. Dokonce nemusíme mít stínidla žádná. Strohé? Originální! 

 

 

11. Moderní a hlavně praktické jsou stmívače, které nám umožňují regulovat intenzitu světla, dle toho, jakou atmosféru chceme navodit.

 

Světlo je nejen potřebné pro práci a čtení, ale také může být stejně vlídné, teplé a měkké, jako by vycházelo z hořícího dřeva v krbu. Stejně jako slunce dodává energii, také díky dostatečným světelným paprskům se budeme v interiéru cítit lépe. Málokdo by chtěl žít v tmavých sklepních prostorách.