Blue Hills House - Dům jako ze zimní pohádky

Pavla Kubu
24. Duben 2018

Autor: La SHED architecture

Lokace: Montreal, Canada

Rozloha: 214 metrů čtverečních (s přilehlou garáží)

 

Dům Blue Hills je ukryt mezi zalesněnými kopci v malé obci Morin-Heights. Stal se útočištěm pro rodinu, která se rozhodla opustit město v touze po přírodě a větším prostoru. Dům má dvojí vztah k okolí - z vnější strany je skrytý pohledům zvenčí a maximálně diskrétní. Zevnitř je naopak zcela otevřený okolní krajině a poskytuje svým obyvatelům nádherný výhled na stále se měnící scenérii.

 

Exteriér je zcela pokryt obklady z přírodního bílého cedru, které v průběhu času zešednou, takže rezidence bude ještě více ukryta za kůrou okolních stromů. Jednoduchý tvar domu je přerušen pouze bílými výklenky, do kterých byla nainstalována okna.

 

Základem interiéru je kuchyň, která je centrem celého domu. Nachází se zde dva velké kuchyňské ostrůvky, které jsou velmi praktické a zároveň vytváří velmi útulnou atmosféru. Kuchyňské ostrůvky od sebe oddělují jídelnu a obývací pokoj. Ostrůvek sousedící s jídelnou slouží jako jídelní pult, zatímco ostrůvek sousedící s obývacím pokojem obsahuje knihovnu. Obývací pokoj volně přechází ve verandu, která umožňuje ještě intimnější vztah k okolní přírodě.

 

Kvalitní materiály s dlouhou životností, které v domácnosti najdeme, evokují okolní přírodní prostředí. Jedná se o dřevo na stěnách, mramor v koupelně nebo leštěný beton na podlahách. Dřevěné obklady na stěnách byly natřeny bílou barvou s cílem vytvořit jasný světlý prostor při zachování přirozené struktury dřeva, což prostor zútulňuje a zatepluje. Bílá barva vnitřních prostor vytváří jakési plátno, které v průběhu roku mění barvy společně s okolním prostředím a dotváří atmosféru domu v souladu s ročním obdobím.

 

The Blue Hills House, díky své jemnosti a jednoduchosti, umožňuje harmonické soužití mezi člověkem a přírodou. Architektům se povedlo vytvořit pohodlně a uvolněné prostředí, takže bydlení v tomto domě musí být jako nikdy nekončící dovolená.